PKK-terroristen

Altijd alert zijn op een nieuwe aanval en niet weten waar het gevaar vandaan komt. De PKK-terroristen in Noord-Irak leven in constante angst sinds Turkije het gebied bestookt met drones.

Lennart Hofman is correspondent Verborgen Oorlogen en reisde af naar Noord-Irak. Hij vertelt in De Nieuws BV.

Hofman: “Daarom is er constant angst. Het zijn niet alleen die aanvallen die er zijn, maar die drones maken het ook heel onduidelijk waar die oorlog precies is. Aan de ene kant is het ver weg aan de andere kant dichtbij. Ze kunnen altijd en overal toeslaan.”

Lennart Hofman

Of Hofman zelf bang was? “Ik heb wel rekening gehouden dat ik bijvoorbeeld niet met leden van die PKK afsprak buiten het centrum. Dat is niet veilig, want je kunt niet uitsluiten dat je in de gaten wordt gehouden. Je weet niet waar het gevaar zit.”

Hofman: “Wat opvalt bij drone-aanvallen is dat het vaak plaatsvindt in de verborgenheid, gebieden waar je heel moeilijk komt als reporter. Het is al helemaal moeilijk om getuige te zijn van zo’n aanval.

Je ziet helemaal niks, ook geen vliegtuig, en ineens valt er een bom uit de lucht. Op ontzettend veel plekken ter wereld vinden deze aanvallen plaats, maar bijna niemand ziet het gebeuren.

Door die aanvallen ontstaat er heel veel angst op die plekken. In hele grote delen van de samenleving die wij niet zien ontstaat een soort ‘potentieel dodelijke surveillance staat’. Camera’s die er altijd zijn en ieder moment kan het toeslaan.”

Bron: NM

Europees land wil gewapende drones kopen van Turkije