Turkije's minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu spreekt tijdens de diploma-uitreiking van Turkse leden van de Speciale Operatie in Karabuk, Turkije, 1 aug. 2018.

Ankara heeft aangekondigd dat Turkije een militaire basis zal oprichten in het bergachtige gebied van Metina, nabij de Turkse grens.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu kondigde eerder aan dat Turkije een militaire basis zal oprichten in Metina, een bergachtig gebied dicht bij de Turkse grens in Irak, om toezicht te houden op de ruimere regio.

In een toespraak tot leden van het dagelijks bestuur van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling zei Soylu:

“Metina is een belangrijke regio. Net zoals we in Syrië hebben gedaan, zullen we hier een basis bouwen en de regio in de gaten houden. Dit gebied is een route naar Qandil; wij zullen deze route controleren.”

Metina

Soylu verwees naar het Qandil-gebergte aan de Iraaks-Iraanse grens, waar het belangrijkste commandocentrum van de terroristische PKK is gevestigd.

Soylu’s verklaring kwam op het moment dat Turkse speciale troepen gesteund door F-16 straaljagers, helikopters en drones een offensief voortzetten tegen PKK doelen die op 23 april gelanceerd werden in Metina en de aangrenzende Avashin en Basyan regio’s.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat het offensief, “Operatie Claw Lightning” genoemd, bedoeld was om “volledig een einde te maken aan de aanwezigheid van de terreurdreiging … langs onze zuidgrens”.

Turkije voert al tientallen jaren grensoverschrijdende offensieven van uiteenlopende omvang uit tegen de terreurbeweging PKK.

De laatste jaren is het echter meer en meer aanwezig in een groeiend aantal bases en controleposten verspreid over de bergen van Irak.

Bron bij PKK

Een bron bij de terroristische PKK die niet met naam wenst te worden genoemd, erkende dat de terroristen meer dan ooit onder druk staan door het gebruik van bewapende drones door Turkije en dat de PKK niet langer gebruik kan maken van gewone wegen en gedwongen is bergpaden te gebruiken om zich te verplaatsen.

De Turkse berekening is erop gericht de belangrijkste knooppunten van de PKK, die Qandil verbinden met de Syrische grens, te omsingelen en de toegang ertoe af te snijden.

In Metina, aldus een expert, hebben Turkse troepen een “netwerk van controleposten opgezet, ondersteund door drones en de luchtmacht”.

Een reeks dorpen scheidt echter de Turkse troepen in het zuidelijke deel van Metina van die welke ten noorden aan de Turkse grens liggen.

De leiders van de KRG hebben de laatste tijd weinig gezegd over de golf van Turkse invallen.

Ongeveer 12 Turkse veiligheidsagenten die door de PKK in een berggrot werden gegijzeld, kwamen om het leven toen een Turkse reddingsoperatie op 11 februari spectaculair misliep.

Bron: Turkse media