PYD, de Syrische vleugel van de terroristische (PKK), heeft bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie aangevraagd om een kantoor te openen in het land. Ze doen dit onder het voorwendsel dat ze humanitaire hulp willen. Bronnen in het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat men zich hier bewust van is en dat ze van plan zijn de zaak aan te kaarten bij het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De terreurgroep deed de aanvraag via de Syrische Democratische Raad, wat de politieke vleugel is van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De SDF is een dekmantel voor de terreurgroeperingen PKK/PYD-YPG. Dit werd toegegeven door de Raymond Thomas, de Commandant van de Amerikaanse Special Forces.

Thomas werkte nauw samen met de PKK/PYD. Hij bekende dat de VS een rol speelde in het herpositioneren van de PKK/PYD onder de naam “Syrische Democratische Strijdkrachten”.

Commandant Special Forces: “Slim om zichzelf democratisch te noemen”

“Ze noemden zichzelf officieel de YPG, maar Turken zeiden altijd dat ze hetzelfde zijn als de PKK. Ze vroegen hoe we omgingen en een alliantie sloten met een terroristische vijand van hen. Om die reden zeiden we dat ze van naam moesten veranderen. We vroegen hen bijvoorbeeld: ´hoe zouden jullie jezelf benoemen, behalve de YPG?´ Een dag later kondigden ze aan dat ze de Syrische Democratische Strijdkrachten zijn. Ik dacht dat het redelijk geniaal was om het woord ´democratie´ daar ergens in te plaatsen, want het gaf hen wat aanzien,” aldus Thomas.

De PKK staat op de lijst van terreurorganisaties in zowel Turkije, als in de VS en de Europese Unie.

Yeni Safak