De Turkse President Recep Tayyip Erdogan zei dat hij een campagnerally zal houden in een Europese stad. Het zal volgende maand doorgaan. Ondertussen hebben een aantal Europese landen aangekondigd dat ze een verkiezingscampagne van elke Turkse politici op hun grondgebied niet zouden toelaten.

“Als God het wil zullen we in mei een eerste meeting houden in een sporthal in een Europees land. Alle voorbereidingen zijn getroffen,” zei Erdoğan in een speech aan de leden van zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Hij zei niet welk land het specifiek zou worden.

Erdoğan heeft voor vervroegde parlementaire en presidentiële verkiezingen gezorgd op 24 juni. Zo kan Turkije snel naar een nieuw executief presidentieel systeem veranderen dat nipt werd goedgekeurd met het referendum van vorig jaar. Voor het referendum reisden Turkse ministers naar landen met een grote Turkse gemeenschap, waaronder Duitsland en Nederland. Ze wilden zo steun krijgen voor het referendum, maar werden tegengehouden door de lokale autoriteiten die hen verboden campagne te voeren.

Kurz: “Erdoğan mag de Turks-Europese gemeenschappen niet uitbuiten”

Na de aankondiging van Erdoğan vorige week, zei de Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz dat Erdoğan de Turks-Europese gemeenschappen “niet zal mogen uitbuiten”. Kurz leidt een rechtse coalitie die gekant is tegen de toetreding van Turkije in de Europese Unie.

Duitsland zegt ook dat er geen buitenlandse politici campagne mogen voeren op Duits grondgebied voor verkiezingen. Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen van Turkse origine in Duitsland.

“Onze visie is duidelijk. In de periode van drie maanden voor verkiezingen in een buitenlands land, mogen er geen verkiezingscampagnes gevoerd worden in Duitsland,” aldus Heiko Maas, de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken.

Hurriyet