Tayfun Selen legde vrijdag de eed af als nieuwe burgemeester van de gemeente Chatham in de staat New Jersey. Het is de eerste keer dat iemand van Turkse afkomst het tot burgemeester schopt in de Verenigde Staten.

Selen is een Amerikaanse staatsburger, geboren in Turkije, die al 22 jaar in de VS woont. Sinds 2017 is hij schepen in de gemeente Chatham.

Selen is lid van de Republikeinse partij. Het Turkse consulaat-generaal in New York kondigde het nieuws aan op haar Twitteraccount.

“We feliciteren onze vriend Tayfun Selen met zijn verkiezing tot burgemeester van de gemeente Chatham in New Jersey. We wensen hem ook in de toekomst alle succes toe,” zo stond te lezen in de tweet.

Uittredend burgemeester Curt Ritter had eerder al aangekondigd dat hij zich niet meer kandidaat zou stellen voor een vierde ambtstermijn. In Chatham schrijft de wet voor dat de inwoners het schepencollege verkiezen, bestaande uit drie tot vijf leden. De schepenen duiden vervolgens een burgemeester aan.

Selen studeerde architectuur aan de technische universiteit van Istanbul. Hij woont al 15 jaar in Chatham. Hij behaalde een masterdiploma in bedrijfsbeheer aan Montclair State University in New Jersey en is vice-voorzitter van Lincoln Education Services.

Selen is de eerste politicus van Turkse komaf die tot zo’n hoge positie opklimt in de VS, maar hij is niet de eerste Turkse immigrant die in Chatham een openbare functie bekleedt.

Een Turk die luisterde naar de naam ‘Rustem Bey’ was er destijds politieofficier. Hij was de eerste politieagent die de gemeente ooit heeft gehad, en tussen 1941 en 1953 was hij de enige politieagent in Chatham.

Sabah

S.V.R.