De Taliban bedekken de vrouwenbeelden op de muren van de Afghaanse hoofdstad Kaboel met verf en schrijven er pro-Taliban leuzen overheen.

Op de dag dat de Taliban de controle over de Afghaanse hoofdstad Kaboel overnamen, werden de reclameposters voor schoonheidssalons met vrouwen in bruidskleding overgeschilderd. Ook werden salons in de stad gesloten.

Sommige schoonheidsinstituten hebben gezworen binnenkort weer volledig open te zijn, maar andere vrezen voor hun toekomst.

De groep, die in enkele dagen grote delen van het land veroverde in een grootscheeps militair offensief, dicteert nu haar regels, ook al heeft zij die regels nog niet officieel gemaakt.

In het kader van deze onuitgevaardigde regels witwasten de Taliban thans de kleurrijke, levendige afbeeldingen van vrouwen op de muren van de pleinen, straten en lanen van de hoofdstad.

Taliban-militanten schreven slogans op de bedekte muren, zoals “We walk tall, free Afghanistan”, “Invasion is over, independence prevails”, “Only order is Islam” en “God willing, our nation has defeated the U.S.”.

Een van die slogans roept ook op tot tolerantie om dingen op te lossen: “We hebben wat uithoudingsvermogen en geduld nodig.”

Intussen sporen de Taliban duizenden mensen die naar Kaboel zijn gevlucht nadat de VS hun plannen bekendmaakten om zich uit Afghanistan terug te trekken, aan om naar hun geboorteplaatsen terug te keren. Die mensen wonen meestal in tenten in parken of leegstaande gebouwen verspreid over de hoofdstad.

De Taliban heeft deze mensen bevolen deze geïmproviseerde kampen te ontruimen. Ongeveer 8.500 mensen zijn nu op weg terug naar Kunduz, Baghlan, Takhar en Daykundi.

“Toen de Taliban onze stad aanvielen, vluchtten ik en mijn familie naar Kabul omdat we bang waren. We hebben op straat geleefd, in de tent. We hebben geen geld om terug te gaan naar onze woonplaats. We weten niet wat er met ons gaat gebeuren als we terugkeren,” zei Muhammed Omar, een bewoner van het kamp.

De nationale luchtvaartmaatschappij Ariana Afghan Airlines heeft de binnenlandse vluchten hervat, terwijl duizenden mensen in het door geld beroofde Kabul de belangrijkste valutawisselmarkt, die gesloten bleef sinds de Taliban de hoofdstad in handen kregen, overspoelden toen deze weer begon te functioneren.

Taliban-militanten hadden controleposten opgezet aan de poorten van de markt.

Bron: Hürriyet