Turkije zal als gastheer optreden voor de besprekingen in het kader van een door de VS gesteunde poging om het Afghaanse vredesproces nieuw leven in te blazen.

De Taliban zullen een vergadering over het Afghaanse vredesproces in Turkije niet bijwonen als die deze week plaatsvindt, aldus de woordvoerder van de gewapende groepering.

Turkije is deze maand gastheer van een cruciale bijeenkomst die zal worden bijgewoond door de Verenigde Naties en Qatar als onderdeel van een door de Verenigde Staten gesteunde poging om een vredesakkoord tussen de strijdende partijen in Afghanistan tot stand te brengen.

Diplomaten en ambtenaren die over de zaak zijn ingelicht, zeiden dat de bijeenkomst gepland is voor 10 dagen vanaf 16 april, hoewel de datum nog niet definitief is vastgesteld.

Conferentie van Turkije

“Wij kunnen niet deelnemen aan de conferentie van Turkije op 16 april,” zei Taliban-woordvoerder Mohammed Naeem.

Hoewel er geen datum voor de conferentie in Turkije is vastgesteld, begint de tijd te dringen voor een deadline van 1 mei voor de terugtrekking van Amerikaanse en NAVO-troepen uit Afghanistan, in overeenstemming met een deal die de regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump meer dan een jaar geleden met de Taliban heeft gesloten.

Ambtenaren vrezen dat als niet snel een akkoord wordt bereikt, het geweld in het land zal toenemen.

Troepen terug trekken

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat het “moeilijk” zou zijn om de troepen tegen mei terug te trekken, maar dat het onwaarschijnlijk was dat ze er volgend jaar nog zouden zijn.

Vorige maand gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zowel de Taliban als de Afghaanse regering een vredesplan van acht bladzijden, dat zij moesten bespreken en herzien alvorens naar Turkije te komen.

Blinken’s vredesplan riep op tot de bescherming van de rechten van vrouwen en minderheden en maakte constitutionele hervormingen mogelijk.

Islamitische beginselen

Het plan voorzag ook in de oprichting van een islamitische adviesraad die advies moet uitbrengen over alle wetten om ervoor te zorgen dat deze in overeenstemming zijn met de islamitische beginselen, een kennelijke concessie aan de Taliban.

De Afghaanse president Ashraf Ghani bood echter een alternatief voor Blinken’s voorstel, waarbij hij aan het hoofd zou komen te staan van een interim-regering totdat er binnen enkele maanden verkiezingen kunnen worden gehouden.

Foto: Zalmay Khalilzad

De Taliban hebben duidelijk gemaakt dat zij een regering onder leiding van Ghani niet zullen accepteren, maar zij hebben nog geen alternatief voor het voorstel van Binken geboden.

Intussen pendelt de vredesgezant van Washington, Zalmay Khalilzad, de man die onder Trump onderhandelde over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, tussen Doha, waar de Taliban een politiek kantoor hebben, en Kabul.

Bron: Amerikaanse media