Een Afghaanse lid van de Taliban slaat een vrouw met een zweep voor een menigte in de provincie Ghor, Afghanistan

Een woordvoerder van de Taliban heeft gezegd dat de militante groepering niet zal toestaan dat er buitenlandse troepen in Afghanistan verblijven, ook geen Turkse.

“Als Ankara bijdraagt aan de voortgang van de onderhandelingen en de situatie in Afghanistan verbetert, zouden we daar blij mee zijn, maar we zullen niet toestaan dat Turkije in Afghanistan is,” zei Zabihullah Mujahid op 22 juli.

De Taliban hebben via hun woordvoerder gezegd dat zij geen buitenlandse troepen in Afghanistan zullen toelaten, ook niet van Turkije.

“We hebben het standpunt van Turkije al verworpen en hebben gezegd dat nadat de VS zich terugtrekt uit Afghanistan, we onder geen enkele omstandigheid zullen toestaan dat andere buitenlandse troepen in het land blijven,” citeerde Sputnik Zabihullah Mujahid terwijl hij het Russische persbureau Ria Novosti op 22 juli vertelde.

“We hebben Turkije gevraagd om zijn troepen uit Afghanistan terug te trekken. Als Ankara bijdraagt aan de voortgang van de onderhandelingen en de situatie in Afghanistan verbetert, zouden we daar blij mee zijn, maar we zullen niet toestaan dat Turkije in Afghanistan is,” voegde hij eraan toe.

De opmerkingen van de Taliban-woordvoerder kwamen een dag nadat hij de Arabische zender van de Turkse publieke omroep TRT had verteld dat de militante groepering Turkije als hun “broer” beschouwt en “veel gemeenschappelijke punten deelt op basis van geloof”.

“We willen goede betrekkingen met Turkije. Turkije is onze broer,” vertelde Mujahid op 21 juli aan TRT Arab.

Gemeenschappelijke basis

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei op 20 juli dat de Turkije-Taliban gesprekken alle problemen zouden overwinnen en comfortabeler zouden moeten zijn dan de VS-Taliban gesprekken in het verleden.

“Ze moeten besprekingen voeren met Turkije net zoals ze met de VS hebben gedaan, maar comfortabeler omdat Turkije niets heeft dat in tegenspraak is met hun overtuigingen,” zei Erdoğan op 20 juli, blijkbaar verwijzend naar de islam als de gemeenschappelijke basis tussen de partijen.

Turkije heeft aangeboden troepen in te zetten op de luchthaven van Kaboel nadat de NAVO zich volledig heeft teruggetrokken en is al enkele weken in gesprek met de Verenigde Staten.

De Taliban, die terrein hebben gewonnen naarmate de door de VS geleide buitenlandse troepen zich terugtrokken, hebben Turkije gewaarschuwd hiertegen te zijn.

Erdoğan erkende dat de Taliban bedenkingen hebben, maar zei dat Turkije de missie desondanks zal uitvoeren zolang de Verenigde Staten, een NAVO-partner, aan drie specifieke Turkse eisen voldoet.

De Taliban hebben Afghanistan van 1996 tot 2001 met ijzeren vuist geregeerd. Zij hebben 20 jaar lang gestreden om buitenlandse troepen te verdrijven, de door het Westen gesteunde regering in Kabul omver te werpen en opnieuw een islamitisch bewind in te stellen.

De Taliban, aangemoedigd door het vertrek van de buitenlandse troepen door een doel in september, hebben het plan van Turkije laakbaar genoemd. Ankara en anderen hebben gezegd dat de luchthaven open moet blijven om de diplomatieke missies daar te behouden.

Erdoğan zei op 19 juli dat de Taliban “de bezetting moeten beëindigen”.

Bron: Hürriyet