Twee Turkse studenten uit een middelbare school in Antalya wonnen een prestigieuze prijs voor hun wetenschappelijk project. Samen met hun leerkracht chemie, Gülay Demirci, werkten de twee studenten uit Antalya, Mehmet Can Dursun en İrfan Efe Boztepe aan een project “om wonden 30% sneller te genezen met de hulp van nanovezels van krabben- en garnalenpantsers”.

Internationale competitie

Verbazend genoeg werd het project eerst afgewezen door de Turkse Vereniging van Wetenschappelijk en Technologisch onderzoek (TÜBİTAK), waarna de tieners zich inschreven voor een internationale competitie voor middelbare scholieren. Het project eindigde uiteindelijk op de eerste plaats van de internationale competitie, waaraan in totaal 2.450 projecten uit 54 verschillende landen deel namen.

Behandelen van brandwonden en suikerziekte

De leerkracht van de studenten, Gülay Demirci, zei dat ze trots was op het succes van haar studenten en zich fier voelde toen ze de Turkse vlag op het podium zag. “We hebben een nanovezel gemaakt van krabben en garnalenpantsers die gebruikt kan worden voor het bestrijden van suikerziekte en het genezen van brandwonden. Verder heeft de nanovezel nog één kwaliteit, hij kan bloedverlies makkelijk stoppen. Ons uiteindelijke doel is dat dit product zijn ingang vindt in het dagelijkse leven en op grote schaal geproduceerd wordt. Spijtig genoeg hebben we nog geen fabrikant kunnen vinden,” aldus Demirci.

Laureaat

Dursun, één van de laureaten, verklaarde dat hij droomde van een carrière als bio-ingenieur of dokter. “Ik heb veel onderzoek gedaan tijdens het project. Graag zou ik het product op de markt zien, zodat het mensen over heel de wereld kan helpen,” voegde Dursun hieraan toe.

Hürriyet