Mesut Özil

China schrapt uitzending Arsenal-Man City door Mesut Özil

De Chinese staatszender CCTV heeft afgelopen zondag de match geschrapt tussen Arsenal en Manchester City nadat Arsenal middenvelder, Mesut Özil, kritiek had geuit op de Chinese regering over het hardhandig optreden tegen de islamitische (Turkse) Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang.

De Chinese censuurmachine gomt Mesut Özil langzaam maar zeker weg uit het publieke leven: matchen van zijn ploeg Arsenal worden niet meer getoond op televisie, fanclubs verdwijnen van het internet en zijn personage is geschrapt uit voetbalgame PES.

Özil haalde eerder op vrijdag via Twitter uit naar de moslimwereld die stil blijft over de Chinese onderdrukking van moslimminderheden in West-China. Hij noemde de Oeigoeren “krijgers die zich verzetten tegen vervolging” en “glorieuze gelovigen die strijden tegen diegenen die hen willen weghouden van de Islam”.

Mike Pompeo, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, reageerde op het voorval. “De Communistische Partij van China kan de wedstrijden van Arsenal en Mesut Özil een heel seizoen lang censureren, maar de waarheid zal uiteindelijk zegevieren”, liet hij weten op Twitter.

De wedstrijd werd zondag gespeeld en zou volgens het officiële Weibo-account van de Premier League, kort na middernacht worden uitgezonden. Op zondag bleek echter dat de wedstrijd tussen Arsenal en Manchester City was vervangen door een vooraf opgenomen wedstrijd tussen Tottenham en Wolverhampton Wanderers.

China’s Xinjiang provincie is de thuisbasis van ongeveer 10 miljoen Turkse Oeigoeren. Deze Turkse moslimminderheid die goed is voor 45% van de provinciale bevolking, beschuldigt de Chinese autoriteiten al lang van culturele, religieuze en economische discriminatie.

Zo’n 1 miljoen mensen, of ongeveer 7% van deze moslimpopulatie, zit opgesloten in een groeiend netwerk van “politieke heropvoedingskampen”. Human Rights Watch beschuldigt de Chinese regering van het voeren van een “systematische campagne van mensenrechtenschendingen” tegen Oeigoerse moslims in Xinjiang.

De ploeg Arsenal distantieerde zich zaterdag van Özil’s uitspraken en liet weten zich niet te bemoeien met politiek.Sommige Weibo-gebruikers reageerden boos op de tweet van de Arsenal-middenvelder en riepen op om zijn wedstrijden in China te verbieden.

De Chinese staatsomroep CCTV schrapt geregeld sportuitzendingen als reactie op politieke standpunten van coaches en spelers.

Daryl Morey, de algemene direct van de Houston Rockets die in oktober zijn steun had uitgesproken voor de protesten in Hongkong, haalde zich ook de woede van China op de hals. CCTV reageerde door twee NBA wedstrijden van het programma te halen. Ook werd er sindsdien geen enkele Rockets-wedstrijd meer uitgezonden.

Sabah


O.A.