Verbod op gratis plastic zakjes zorgde in 2018 voor veel minder plastic

Bijna een jaar geleden verbood Turkije het gratis weggeven van plastic zakjes. Daardoor is het gebruik van wegwerpplastic volgens gegevens van de regering gedaald met meer dan 75%. Volgens het ministerie van Milieu en Stedelijke Ontwikkeling werd er in de voorbije 11 maanden zo’n 150.000 ton plastic minder gebruikt, een daling van 77,27%.

Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 5 biljoen plastic zakjes gebruikt. In Turkije zijn dat er 35 miljard. Voor de invoering van de maatregel op 1 januari waren dat per maand ongeveer 35 zakjes per persoon, aldus de gegevens.

Nu kunt u in Turkije plastic zakjes kopen voor 0,25 lira (0,05 dollar), waarvan 0,15 lira (0,03 dollar) wordt geïnvesteerd in projecten ter bescherming van het milieu. Een gelijkaardige maatregel werd ook al ingevoerd in een aantal Europese landen, zoals Zweden, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het ministerie zorgde de maatregel de voorbije maanden ook voor 6.000 ton minder uitstoot van broeikasgassen. In totaal kregen fabrikanten en handelaars boetes van 120.000 lira (20.500 dollar) omdat ze de nieuwe wet niet naleefden.

In Turkije is er ook een project dat moet stimuleren om geen afval meer te hebben dat niet gerecycleerd kan worden. Het project staat onder leiding van de Turkse presidentsvrouw Emine Erdogan.

K.L.