Volgens de Associatie van Gezondheidsstrategie en Sociaal Beleid (SASOMER), geven gezondheidstoeristen in vergelijking met gewone vakantiegangers, bijna 10 keer meer geld uit. Turkije probeert een aandeel van de globale gezondheidstoerisme te monopoliseren, die jaarlijks alleen al 1.1 miljoen mensen aantrekt, zei Turan Buzgan, voorzitter van SASOMER.

Het gezondheidstoerisme in Turkije bestaat uit 3 subgroepen, namelijk, het “medisch toerisme”, “toerisme voor senioren en gehandicapten”, en het “thermisch toerisme,” zei Buzgan. Hij benadrukte dat Turkije openstaat voor verbetering op alle drie gebieden. Verder zei hij, dat in vergelijking met andere landen, gezondheidstoeristen in Turkije minder geld spenderen en toch een kwalitatief betere gezondheidszorg ervaren.

280 miljard euro

De mondiale markt voor gezondheidstoerisme is goed voor ongeveer 280 miljard euro. Men verwacht dat dit in de komende vier jaar zal stijgen tot 450 miljard euro en na 2023 zelfs tot boven de 1 biljoen euro. Volgens informatie verstrekt door SASOMER, genereert Turkije jaarlijks een omzet van ongeveer 2 tot 3 miljard euro uit het gezondheidstoerisme. Men verwacht dat dit tegen 2020 zal stijgen tot 4,5 miljard euro.

Blijven investeren

“De uitgaven van één buitenlandse gezondheidstoerist in Turkije ligt tienmaal hoger dan die van een gewone toerist. Daarom is het van belang dat we blijven investeren in deze sector,” zei Buzgan.

Duizenden mensen reizen jaarlijks naar Turkije om een haartransplantatie te ondergaan. Het grootste deel van hen komt uit Arabische landen en Europa.  Er zijn jaarlijks ook ongeveer 25.000 mensen die naar Turkije reizen voor een oogoperatie. Dit zijn voornamelijk Europeanen.

Meer en meer mensen, vooral uit Europa, kiezen voor Turkije wanneer ze een haartransplantatie willen ondergaan. Dit omwille van de hoge kwaliteit en de relatief lage prijs. Met meer dan 200 succesvolle haartransplantaties per dag over heel Turkije en voornamelijk in Istanbul, is Turkije een pionier geworden in dit vak.

Vergeleken met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar de prijzen kunnen oplopen tot 20.000 euro, is Turkije met ongeveer een prijs van 1.500 euro per operatie, voor veel patiënten een pak goedkoper.

Sabah