Twee Zweedse anti-tank granaten werden ontdekt tijdens een antiterrorisme-raid tegen de PKK in de zuidoostelijke provincie van Şırnak, dat lieten de Turkse militairen woensdag weten. Volgens het bericht werden de AT4, antitank granaten teruggevonden in het Uludere district.

De militairen vermoeden dat de granaten afkomstig zijn uit Irak en bedoeld waren voor (terroristische) aanvallen in Turkije.

Gevaar

Ankara waarschuwt de westerse landen tegen het bewapenen van terroristische bewegingen in Irak en Syrië, aangezien deze vaak in de handen terecht komen van de PKK en daarmee een rechtstreekse bedreiging vormen voor de Turkse nationale veiligheid.

De AT4 antitank granaten zijn één van de meest voorkomende lichte anti-tank wapens in de omloop, gemaakt door het in Zweden opgerichte bedrijf Saab Bofors Dynamics.

Niet lang hiervoor bekritiseerden Turkse politici de levering  van wapens aan de Democratische Unie Partij, de Syrische partner van de terroristische PKK-organisatie en de zijvleugel ervan: de gewapende Volksbeschermingseenheden. Ook toen benadrukten zij nogmaals hoe het leveren van wapens aan dergelijke terroristische eenheden zou kunnen leiden tot een verhoogd risico binnen de Turkse grenzen en een rechtstreeks verhoogd risico voor de Turkse veiligheidsdiensten in het algemeen die deze moeten bewaken.

PKK

De PKK werd gevormd in 1978 en voert reeds een bloedige strijd met de Turkse staat sinds 1984. De groepering werd zowel door Turkije, de V.S. en de Europese Unie erkend als terroristische organisatie. In 2015 werd de PKK weer actiever na een periode van wapenstilstand.

Sindsdien is de PKK reeds verantwoordelijk voor de dood van 1200 burgers. De meeste doden telt men in de rangen van het Turkse veiligheidspersoneel. Daarnaast vielen er eveneens enkele doden onder de gewone burgers, waaronder vrouwen en kinderen.

Daarnaast telde men ondertussen al meer dan 4000 gewonden onder de Turkse veiligheidsdiensten en meer dan 2000 gewonde burgers.

Sabah