Er werd in Turkije meer drugs in beslag genomen dan in heel Europa. Dit meldde de Turkse Vicepremier Recep Akdağ op 4 januari.

Via Nederland, België, Oostenrijk en Polen

Drugssmokkel start meestal in Afghanistan en komt Europa binnen via Iran of Turkije.

“Er zijn echter ook smokkelroutes die in Nederland starten of België of Oostenrijk met als doelwit Turkije. Deze goedjes worden door jonge mensen gebruikt die in een slechte staat op straat geraken. Ze worden gemaakt in Nederland, België of Oostenrijk en zeker ook in Polen. Mediabedrijven berichten regelmatig over deze ellende,” aldus Akdağ.

De Vicepremier roept de Nederlandse, Belgische, Oostenrijkse en Poolse regeringen op om de drugssmokkel aan te pakken. “Voorkom alstublieft de productie van deze giftige substanties in jullie landen,” zei hij.

Een heleboel arrestaties, drugs en wapentuig: enkele cijfers

Meer dan 4.000 mensen werden gearresteerd en bijna 9 ton illegale drugs werd in beslag genomen door het Narcoticateam van Istanbul in 2017.

Van de 47,213 mensen die werden aangehouden in 2017, werden er 4,842 daadwerkelijk gearresteerd. 232 hiervan waren buitenlanders. De politie van Istanbul nam 8,892 ton drugs in beslag in 895 verschillende drugsoperaties in 2017.

In beslag genomen

De operaties binnen de 39 delen van Istanbul zorgden voor de inbeslagneming van 5,778,593 illegale drugspillen. Ecstasy, amfetamines en ook voorschriftmedicatie werden gevonden bij de gesmokkelde pillen. Heroïne, cocaïne, cannabis, bonsai, opiumgum, methamfetamine, khat en skunk werden tijdens 32,329 verschillende incidenten in beslag genomen door de autoriteiten.

De politie nam ook 276 wapens, 5,398 kogels, meer dan een ton chemische substanties, bijna 2,000 liter zuur, meer dan 80 kilogram bonsaimateriaal en zeker 3,000 cannabisplanten in beslag.

Hurriyet