Plaatselijke bewoners en beambten zijn verbijsterd over de verwijdering van een standbeeld van de Kerstman tijdens constructiewerken op het centrale plein van Demre, Antalya.

Het standbeeld van de Kerstman, gecreëerd door beeldhouwer Necdet Can, werd aanvankelijk geplaatst op het plein in 2008 op bevel van het Algemeen Directoraat voor Schone Kunsten. Het werd verwijderd tijdens bouwwerken een jaar geleden, en ondanks het feit dat de werken zijn voltooid, is het standbeeld nog niet teruggezet.

Muammer Karabulut, hoofd van de lokale Raad voor Kerstmanvrede, uitte kritiek op de ogenschijnlijke verwijdering van het standbeeld. Hij zei dat “geen enkel kunstwerk in opslagplaatsen gehouden moet worden”.

“We kunnen denken dat het oeuvre geen exacte gelijkenis van de Kerstman is, maar kunstwerken mogen niet in opslag gehouden worden,” zei hij.

Figuur van kerstman

De origine van Demre dateert terug naar de Lydische stad Myra, de thuisstad van Sint-Nicolaas van Myra, de historische man die later de figuur van de Kerstman zou worden. Het district was bekend als Kale tot het hernoemd werd in 2005.

Christelijke bedevaartgangers

De regio is populair bij toeristen vandaag, voornamelijk bij christelijke bedevaartgangers die het graf van Sint-Nicolaas nabij de kerk bezoeken.

Karabulut zei dat iedereen die ontevreden is met het Kerstmanstandbeeld “ook de Kerk van Sint-Nicolaas moet vernietigen” in Demre, dewelke dateert uit de 6e eeuw.

 “Ze proberen de Kerstman te veranderen in een symbolisch religieus [christelijk] figuur. Dat is waarom ze de standbeelden verbergen. Ze houden een van de standbeelden in een opslagplaats en een andere in een kerk,” voegde hij toe.

Voormalig Minister van Cultuur Ertugrul Gunay zei dat de verblijfplaats van het standbeeld nog steeds onbekend is.

Hurriyet