President Recep Tayyip Erdou011fan, links, en de Servische president Aleksandar Vucic spreken op een gezamenlijke persconferentie

Servië heeft zijn voornemen herhaald om Turkse gevechtsdrones aan te schaffen nu zijn president zaterdag heeft gezworen de defensie van het land verder te versterken, te midden van de spanningen op de Balkan en de Russische invasie in Oekraïne.

“We zullen onze luchtvaart versterken. We zullen ook het aantal drones verhogen,” vertelde de Servische president Aleksandar Vucic aan verslaggevers nadat de Servische strijdkrachten hun oefening genaamd “Fire Shield 2022” hadden voltooid.

Vucic zei dat hij tijdens hun gesprekken vorige week president Recep Tayyip Erdoğan heeft gevraagd om Servië te voorzien van landmark onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) Bayraktar TB2’s, die succesvolle resultaten hebben geleverd en een betekenisvolle impact hebben gehad in verschillende regionale conflicten.

“Twee dagen geleden heb ik tijdens een ontmoeting met de president van Turkije, Erdoğan, gezegd dat we Bayraktar van Turkije willen kopen, en Erdoğan heeft me beloofd dat we ze kunnen krijgen”, zei de president.

De in de strijd geteste drones hebben hun capaciteiten al bewezen in Libië, Syrië en het conflict in Nagorno-Karabach. Turkije heeft ook verscheidene partijen Bayraktar TB2’s aan Kiev verkocht.

Een Bayraktar TB2 drone is te zien op Teknofest, het grootste lucht- en ruimtevaart- en technologiefestival van Turkije, in Istanbul, Turkije

De TB2 is ook gebruikt door Qatar, Azerbeidzjan en Polen, dat in mei vorig jaar de eerste lidstaat van de Europese Unie en de NAVO werd die drones van Turkije kocht. Vele andere landen hebben ook gezinspeeld op de aanschaf van de UAV’s.

De Bayraktar TB2 – met zijn elektronica, software, aërodynamica, ontwerp en subsystemen die volledig nationaal zijn ontworpen en ontwikkeld – behoort met zijn vluchtautomatisering en prestaties tot de meest geavanceerde UAV-systemen ter wereld in zijn klasse.

Het heeft een recordhoogte van 27.030 voet gedurende meer dan 24 uur in de lucht en kan 150 kilogram (meer dan 330 pond) aan nuttige lading vervoeren. Het kan zowel overdag als ’s nachts opereren.

Servië had eind 2020 belangstelling getoond en plannen om de drones, ontwikkeld door de Turkse dronemagnaat Baykar, aan te schaffen.

Vucic prees de Bayraktar TB2’s en merkte op dat Servië zeer geïnteresseerd is in de systemen en ze in de toekomst zeker zou kopen.

“We zullen zien of we met de Turkse kant tot een overeenkomst zullen komen. Het zijn in ieder geval zeer goede drones. Ik moet de Turkse fabrikanten hun verdiende loon geven”, zou Vucic op 6 oktober 2020 in de hoofdstad Belgrado aan verslaggevers hebben verteld.

Erdoğan feliciteerde Vucic vorige week tijdens een telefoongesprek met zijn succesvolle herverkiezing in de Servische presidentsverkiezingen en zei dat hij geloofde dat de vriendschap tussen de twee landen verder zal worden versterkt door solidariteit en oprechtheid.

Bron: Sabah