Selahattin Demirtaş

De gevangengenomen politicus Selahattin Demirtaş heeft gezegd dat hij zou willen dat de PKK volledig ontwapent en zich uit Turkije terugtrekt.

De weigering van de Turkse staat om een dialoog met de PKK aan te gaan en het isolement van de gevangengenomen PKK-leider Abdullah Öcalan staan dit volgens hem echter in de weg.

De gevangengenomen voormalige medevoorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP), Selahattin Demirtaş, heeft gezegd dat hij zou willen dat de PKK volledig zou ontwapenen en haar gewapende strijd tegen de Turkse staat zou opgeven. Demirtaş zei echter dat er “twee belangrijke obstakels” zijn.

Demirtaş maakte de opmerkingen tijdens een interview met journalist Murat Sabuncu van de online nieuws outlet T24.

“De HDP is niet het verlengstuk, spreekbuis of aanhanger van de PKK. Zij heeft geen banden met de PKK. We moeten dit aan het Turkse publiek kunnen uitleggen. Een partij die een democratische politiek voert, kan geen band hebben met een gewapende organisatie,” zei Demirtaş.

Demirtaş zei dat de oplossing van de HDP voor de Koerdische kwestie “de meest realistische” is van alle andere politieke partijen en gebaseerd is op “dialoog en onderhandeling” in plaats van “militaire operatie”.

“Het is belangrijk om aan de samenleving uit te leggen dat dialoog en onderhandeling de enige oplossing is. Niemand kan de HDP zien als een verlengstuk van de PKK vanwege dit perspectief,” zei hij.

Demirtaş zei dat de Koerdische kwestie niet kan worden opgelost op een grond die geweld met zich meebrengt en daarom moet de PKK de wapens neerleggen.

“Zowel de staat als de PKK moeten het [Koerdische] probleem uit de geweldsbodem halen. Ik zou willen dat de PKK volledig zwijgt en de wapens neerlegt, als dat mogelijk is. Maar er zijn twee belangrijke obstakels, en iedereen moet die kennen,” zei hij.

Eerste obstakels

Het eerste obstakel is dat de regering geen andere oplossingsoptie overweegt of bespreekt dan een militaire operatie, zei Demirtaş. “Aan de andere kant stellen wij [HDP] dat de PKK overtuigd moet worden.”

Het tweede obstakel is het isolement dat is opgelegd aan de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan, aldus Demirtaş.

“Omdat Öcalan de persoon is die de PKK kan overtuigen; en ze houden hem al jaren in isolatie [op het eiland İmralı]. Ik zou blij zijn als de PKK ondanks deze obstakels zijn wapens het zwijgen oplegt. Maar onze eerdere ervaringen hebben helaas aangetoond dat dit niet gemakkelijk is,” zei Demirtaş.

Demirtaş zit sinds 2016 in de gevangenis. Hem hangt honderden jaren gevangenisstraf boven het hoofd op beschuldigingen die verband houden met de PKK.

Bron: Turkse media