Lale Gül

Student Lale Gül kreeg negatieve reacties op haar roman over een meisje uit een islamitisch gezin. Ze verliet het ouderlijk huis. 

Tot 10 februari was Lale Gül een onbekende 23-jarige student Nederlands van Turkse afkomst aan de Vrije Universiteit. Nu is ze een bekende Nederlander die wordt geviseerd.

Anderhalve maand geleden verscheen haar roman Ik ga leven, dat het verhaal vertelt van Büsra, een Turks-Nederlands meisje dat opgroeit in een streng-islamitisch gezin.

Het is duidelijk dat Büsra Lale is, het hele gezinsleven ligt nu op straat. En er zijn veel mensen die dáár iets van vinden.

Sinds Geert Wilders haar vlak voor de verkiezingen „een dapper meisje” noemde, nam de haat toe en woont ze niet meer thuis, maar op een plek die geheim blijft. De politie is alert.

“Veel autochtone Nederlanders vinden dat moeilijk te begrijpen. ‘De titel van jouw boek is Ik ga leven en dan blijf je bij je ouders wonen die je beknotten’, zeggen ze.

Mijn grootste angst was om mijn familie kwijt te raken. Niemand wil dat. De Nederlandse cultuur heeft dat gevoel van gemeenschap veel minder, daarom is het lastig uit te leggen.”

Ze kregen veel over zich heen?

„Ja, van alle kanten. Van de buren, van familie, vanuit de moskee, vanuit Turkije.”

Uit Turkije?

“Ja, conservatieve Turkse journalisten in Nederland vertalen de interviews in het Turks, halen de heftigste dingen eruit en ze dikken die nog een beetje aan. Zo kwam een golf van haat uit Turkije.

De linkse Turkse kranten waren juist weer heel lovend. Ik krijg trouwens vaak de vraag of het boek in het Turks vertaald gaat worden.”

Zelfmoord

“Mijn moeder dreigt met zelfmoord. Mijn zusje van tien appt me of ik alsjeblieft terugkom. Toen ik de laatste keer thuis met mijn vader sprak, was hij onophoudelijk aan het trillen. Toen ik weg was, belde hij me huilend op. Dat brak me, want ik heb hem nog nooit huilend meegemaakt. Mijn broer van twintig steunde me, maar hij was tegen mijn vertrek.

“Ik krijg veel haatberichten. Vooral vanuit de islamitische gemeenschap. Ze zien me als nestbevuiler. Ik word ook uitgemaakt voor racist, weggezet als extreem-rechts.

“Steunbetuigingen krijg ik ook. Tachtig procent van de honderden, nee duizenden berichten die ik krijg, is steun. Van meisjes die in dezelfde positie zitten als ik zat. Ik ben een voorbeeld voor hen, schrijven ze.

‘Door jou zet ik mijn droom om model, actrice of schrijfster te worden door.’ Waarom ze juist mij als voorbeeld zien, weet ik niet.

Zie je jezelf nog als moslim?

“Nee. En ik ben niet de enige. Maar ik wil er niet meer over liegen. Ik heb geen zin in die zelfcensuur, het net doen alsof.”

Wat ga je nu doen?

“Ik weet het niet. Ik ben bijna klaar met mijn bachelor Nederlands. Nog een paar vakken en een scriptie. Dat ga ik afmaken. Maar of ik een master ga doen, ik weet het niet. Ik wil geen docent Nederlands worden. Ik krijg nu allerlei aanbiedingen. Geen idee. Ik vind politiek wel heel interessant.”

Komt er een tweede boek?

“Een tweede boek is al voor de helft af. Dat gaat ook over mij. Maar dat is nóg heftiger. Veel erotiek ook. Ik aarzel.” ‘Ik ga leven’ bevat ook nogal wat expliciete erotische scènes.

Bron: Nederlandse media