De Russische Minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, verwacht dat Turkije de controle over de strategisch gelegen stad Afrin, voordien in de handen van de YPG, terug overhandigt aan de Syrische overheid.

Turkije begon Operatie Olijftak in januari met als doel het verdrijven van de YPG, een partner van de Verenigde Staten in de strijd tegen IS. De YPG wordt door de regering in Ankara gezien en officieel erkent als een terroristische groepering.

Lavrov herinnerde zijn publiek tijdens het interview eraan dat de Turkse President Reccep Tayyip Erdogan altijd aangegeven had niet van plan te zijn de stad Afrin te bezetten. Het is met andere woorden maar logisch dat de Turkse President de controle over het gebied overgeeft aan de Syrische overheid. Aldus Lavrov in datzelfde interview.

Volgens Erdogan werden tijdens Operatie Olijftak meer dan 4000 YPG-terroristen “geneutraliseerd”. De term, regelmatig gebruikt door de Turkse autoriteiten, heeft een dubbele betekenis. In het eerste geval gaat het om militanten die in de strijd gedood of gevangengenomen werden. Daarnaast kan het ook gaan om terroristen die zichzelf overgaven aan de Turkse autoriteiten in de strijd.

Hurriyet