De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken drong bij Europese landen erop aan om islamofobie als een misdaad te erkennen in hun grondwet. Hij zegt dat dit moet gebeuren voor er een situatie plaatsvindt die gelijkt op de Holocaust.

Nieuwe holocaust tegen moslims vermijden

“We moeten zeker stellen dat islamofobie duidelijk als een misdaad wordt opgenomen in de Europese grondwet. Er is geen nood aan het herbeleven van Auschwitz of het wachten op moslims die verbrand worden in gaskamers zoals het Joodse volk,” aldus Mevlut Cavusoglu tijdens een evenement in Ankara, waar het laatste Europese Islamofobieverslag (EIR) werd voorgesteld. Hij verwees naar het concentratiekamp van de Nazi´s en de bijhorende Holocaust.

Cavusoglu zei dat haatdragende praat nog steeds door politici wordt gebruikt ondanks dat het een misdaad is in Europa. Hij wees erop dat populistische politici in Europa, zeker in Duitsland, anti-Turkse en islamofobische uitspraken deden om verkiezingen te winnen.

Propaganda van extreemrechts en -links

De grootste economie van de EU ziet de islamofobie en xenofobie stijgen in het land in recente jaren. Dit wordt aangewakkerd door propaganda van extreemrechtse en -linkse populistische partijen die de angst omtrent de vluchtelingencrisis en terrorisme uitbuiten. Het extreemrechtse AfD werd de derde grootste partij in het federale parlement van Duitsland na een verkiezingspercentage van 12,6 percent in de federale verkiezingen vorig jaar.

Yeni Safak