ROTTERDAM – Mustafa Öztürk (40) en zijn vaste trainingspartner en familielid Eser Öztürk (38) besloten om zich recent in te schrijven bij Anytime Fitness Kop van Zuid, een fitnesszaak gelegen in Rotterdam. “Het is dichtbij mijn thuis en ze zijn 24-uur open en dat is best handig want dan ben je niet meer gebonden aan een specifieke urenregeling,” zegt Mustafa.

“Toen ik langsging om mij te informeren was er geen personeel aanwezig. Nadat ik hun website had gecheckt zag ik dat je een 7 dagen pas kon aanvragen. Een zogenaamde proefweek om uit te proberen of het je daar zint of niet”, vertelde Mustafa mij in een telefonisch interview.

Bron: https://www.anytimefitness.nl/7-dagen-pas/ (GERAADPLEEGD OP 24 MEI 2018)

Mustafa besloot om zich in te schrijven, verstuurde een mail en kreeg al snel een geautomatiseerd antwoord:

“Bedankt voor het aanvragen van een 7 dagen pas. Ik nodig je graag uit voor een rondleiding, zo kan ik je de club laten zien en je alles vertellen over de lidmaatschappen die wij aanbieden.”

De allereerste geautomatiseerde mail die Mustafa kreeg.

Mustafa besloot om samen met zijn neef een afspraak te maken. Hij verstuurde opnieuw een mail en maakte een afspraak. “Je bent van harte welkom vanavond om 19:00 uur,” kreeg hij als antwoord. Dus tot zo ver geen probleem.

Fitness-actie stopgezet voor iedereen vanwege de Ramadan

Diezelfde avond vertrokken Mustafa en Eser naar de fitnesszaak. “Wij hebben ons toen aangemeld bij de balie en zeiden dat we een afspraak hadden. De medewerker achter de balie begon uit het niets schijnheilig te lachen”.

“Ik zei hem dat we een afspraak hadden gemaakt voor een rondleiding en het 7 dagen pasje”, zegt Mustafa. De medewerker keek ons vreemd aan en zei het volgende: “Vooraleerst wil ik aangeven dat wij de 7 dagen pas-actie hebben stopgezet voor iedereen vanwege Ramadan”.

“Dat vonden wij best wel vreemd. Want op de site stond de actie nog aangegeven. Nadien zijn we gewoon naar huis vertrokken”.

“Dit keer een mail verstuurd onder de naam Rob de Jager”

“Ik zat nog steeds met een aantal vraagtekens. Iets klopt hier niet. Ik maakte een nieuw e-mailadres aan en besloot dit keer onder de naam van Rob de Jager een mail te versturen. Ik kreeg zoals vorige keer opnieuw een geautomatiseerde mail waarin stond: ‘u bent welkom….indien u een afspraak’.

Ik schreef nogmaals een mail met de expliciete vraag dat ik een afspraak wou maken en stelde meer vragen over de 7 dagen pas. Ik kreeg een bevestigend antwoord dat ik welkom was.

De mail die Mustafa verstuurde onder de naam Rob de Jager.
Op het antwoord van de geautomatiseerde mail kreeg ‘Mustafa’ onder de naam van Rob wel een afspraak. Nu is de 7 dagen actie plots wel geldig.

Hypocriet

“Hierna verstuurde ik een mail onder mijn eigen naam ‘Mustafa’. Ik vroeg aan hun hoe het precies zat. Want aan mij vertelde de baliemedewerker dat de actie niet meer geldig was vanwege de Ramadan. Maar op de site stond de actie nog steeds aangegeven”, zegt Mustafa.

“Dit is gewoon hypocriet. Ze zijn niet consequent en maken een onderscheid op basis van je geloofsovertuiging en naam. Dit noemt men discriminatie”.