De rechtbank van Edirne heeft dinsdag nde vrijlating van twee Griekse soldaten geweigerd. Beide zitten opgesloten in afwachting van hun proces. Het duo zit vast op beschuldiging van militaire spionage en het illegaal binnendringen van een verboden militaire zone.

De Griekse luitenant Aggelos Mirretodis en officier Dimitros Kouklatzis werden aangehouden nadat ze begin maart werden betrapt door Turkse patrouilles in de buurt van Pazarkule.

Mirretodis en Kouklatzis werden overgebracht naar het gerechtsgebouw van Edirne nadat de nodige veiligheidsmaatregelen werden getroffen. Ook hun advocaten Hakan Yalçıntuğ en Selin Özel woonden de hoorzitting bij.

Verdwaald

De Griekse soldaten vroegen tijdens het pleidooi om hun vrijlating en beweerden dat zij per ongeluk de grens hadden overgestoken. De soldaten beweerden eerder dat ze “verdwaald” waren geraakt tijdens het volgen van “verdachte voetstappen in de sneeuw” en zo per ongeluk de grens overstaken.

Spionagedoeleinden

Mirretodis en Kouklatzis die naar verluidt foto’s namen voor spionagedoeleinden in een verboden militaire zone, werden op heterdaad betrapt door een aantal Turkse soldaten. Ze beweerden later dat ze gewoon aan het filmen waren om bij hun leidinggevenden aan te kunnen tonen waar ze precies hebben gepatrouilleerd.

De twee soldaten zitten sinds hun arrestatie vast in een extra beveiligde afdeling van de gevangenis van Edirne, gescheiden van andere gedetineerden. De arrestaties hebben de betrekkingen tussen de twee NAVO-bondgenoten verder onder druk gezet.

Griekenland heeft de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Naties om hulp gevraagd voor de vrijlating van haar soldaten.

Sabah

O.A.