Saliba Özmen

Op zondag kwamen Turkse religieuze minderheden samen om te bidden voor de soldaten die deelnemen aan de anti-terreuroperatie ‘Vredesbron’ in Noordoost-Syrië. De viering vond plaats in het klooster van Deyruzzaferan in de Zuidoostelijke provincie Mardin. Ze werd bijgewoond door zowel Joodse als Christelijke minderheden van de Rooms- en de Chaldeïsch-katholieke, Armeense en Assyrische stromingen.

Saliba Özmen, metropoliet van de Assyrische kerkprovincie waaronder Mardin en Diyarbakir vallen, sprak op de mis zijn hoop op het welslagen van de operatie uit en condoleerde de families van gesneuvelde soldaten. “Het is onze meest oprechte hoop dat operatie Vredesbron blijvende vrede en kalmte zal brengen in Syrië en in het gehele Midden-Oosten. Laat ons geen gebed sparen voor vrede en stabiliteit in de regio, en voor hen die vechten om dit te bereiken”, aldus Özmen.

Yusuf Çetin, patriarchaal vicaris voor de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Istanboel, Ankara en Izmir zei dat ook zijn Kerk bidt voor het succes en het welzijn van de Turkse soldaten. “Ons volk leeft al meer dan 5.500 jaar in dit gebied. We steunden de Ottomaanse heersers en nu steunen we de leiders van de Turkse republiek. We bidden voor het succes en de ontwikkeling van onze natie.” Ook Çetin condoleerde de families van gesneuvelde soldaten.

Ook Sahak Masalyan, hoofd van de Turkse spirituele raad van het Armeense patriarchaat, en Ishak Haleva, de belangrijkste rabbi in Turkije, steunden de Turkse operatie.

‘Operatie Vredesbron’

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee het land het Noorden wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operatie handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Sabah