Elazığ, Turkije

Bestemming in de kijker: de canyons van Elazığ voor adrenalineverslaafden

Wil je nog wat actie in de natuur beleven, voordat een dik sneeuwtapijt het grootste deel van het Oost-Anatolische landschap bedekt? Dan moet je nu naar de canyons van Karaleylek en Saklıkapı!

Foto: de canyons Karaleylek en Saklıkapı liggen vlak naast de stuwmeren Keban en Karakaya, waar veel toeristen op gaan varen.

De canyon van Karaleylek is 40 kilometer lang en begint aan het stuwmeer van Keban. De canyon van Saklıkapı is 4,5 kilometer lang en is beroemd om zijn grotten. De historische setting en de rotsformaties zorgen ervoor dat klimmers kunnen genieten van een ongelooflijk uitzicht en staan garant voor avontuur voor alle bezoekers. De canyons staan ook bekend om hun diversiteit aan vogelsoorten. Vogelkenners komen ernaartoe om informatie te verzamelen over de meest typische vogelsoorten van Anatolië.

Bezoekers kunnen de boot nemen op de stuwmeren van Keban en Karakaya om bij de canyons te komen. Na deze ongelooflijke boottocht trekken de meeste toeristen hun laarzen aan om dit geschenk van de natuur aan de mensheid te gaan ontdekken. Ook klimmers kunnen hun vaardigheden testen in de canyons.

De canyon van Saklıkapı ligt vlakbij het dorp Akuşağı, in Elazığ. Hij werd nog maar kort geleden ontdekt door een buurtbewoner die daar in de buurt paddenstoelen aan het plukken was. Hij nam er foto’s van en deelde die op sociale media. Academici van de universiteit van Fırat kwamen er vervolgens achter dat de rotsformatie het begin is van een lange canyon. Volgens de wetenschappers gaat het om een relatief jonge canyon in vergelijking met andere canyons in het gebied. Het is echter één van de interessantste formaties in Turkije dankzij de natuurlijk gevormde trekkingsroutes.

De canyon van Karaleylek is ook vrij recent ontdekt. De nieuwsgierigheid van de buurtbewoners werd gewekt toen ze zwarte ooievaars ontdekten in de omgeving. Toen ze die begonnen te observeren, realiseerden ze zich dat de ooievaars eigenlijk in de canyon leefden.

Het provinciebestuur van Elazığ is onlangs begonnen met toeristische excursies naar de canyons en de stuwmeren. Zo wil men dit natuurschoon onder de aandacht brengen en de omgeving beter ontsluiten.

Bron: Sabah

S.V.R.