Vrouwenrechtenorganisaties hebben op zondag 30 juli protest gevoerd in het Istanbulse Maçka Democracy park waar een bewakingsagent de dag ervoor een 24-jarige jongedame had uitgemaakt omwille van haar kleding. Ze protesteren tegen het toenemend aantal (verbale) aanvallen op vrouwen omwille van hun kledingstijl.

Vrouwen riepen slogans en zongen, “Bemoei je niet met mijn outfit, mijn shortje, mijn leven” en “Vrouwen staan samen sterk.” Mensen die in het park zaten betuigden hun steun en applaudisseerden. Selina Doğan, CHP-politica en parlementslid, was ook aanwezig en protesteerde mee.

Aangevallen door bewakingsagent

Het protest ontstond nadat de 24-jarige ontwerpster Çağla Köse op 29 juli verbaal werd aangevallen door een bewakingsagent aan het Maçka park in het Şişli district.

Inmiddels heeft de gemeente Şişli het incident veroordeeld via haar Twitteraccount. “De reactie van de beveiligingsagent op de kledij van de jongedame en de psychologische druk die hij op haar uitoefende is onacceptabel. Iedereen leeft al jaren hand in hand in Şişli en dit zal ook zo blijven, respect voor ieders levensstijl is noodzakelijk,” stond te lezen in de Tweet.

Köse vertelde aan de krant Hürriyet dat ze van streek is door het incident en sindsdien moeilijkheden heeft met slapen. “Ik zal een rechtszaak aanspannen tegen het beveiligingspersoneel,” voegde ze toe.

De bewakingsagent werd op 31 juli geschorst. Süleyman Oğuz, CEO van het beveiligingsbedrijf, heeft ondertussen ook het incident veroordeeld.

Hurriyet