In de Griekse stad Komotini protesteerden vorige week leerlingen van de Turkstalige Medrese-i Hayriye-school. Ze vormden een menselijke ketting voor de schoolpoort om actie te voeren tegen de beperking van autonomie die de overheid volgens hen oplegt.

Ze probeerden ook een door de staat aangestelde geestelijke, Cihad Halil, te verhinderen een ceremonie voor de start van het schooljaar bij te wonen. Halil wist via een andere deur de school te betreden, maar dankzij het protest was de school zo goed als leeg.

Komotini, Griekenland

De Medrese-i Hayriye-school wordt bestuurd door een stichting van de Turkse islamitische minderheid in Griekenland. Die stichting klaagt nu de Griekse bemoeienis met het curriculum en met het bestuur van de school aan. Halil, die niet door de stichting wordt erkend, werd door de adjunct-directeur van de school uitgenodigd. Ook dat wordt gezien als een inbreuk op de rechten van minderheden, omdat de Turkse minderheid er al jaren voor vecht haar eigen religieuze leiders te kiezen. Vorig jaar was er al een gelijkaardig protest door Turkstalige studenten, toen over vermindering van het aantal lessen Turks.

Sabah