Nederland is de grootste investeerder in Turkije, en volgens een topfunctionaris voor handel streeft Nederland er nu naar de handelsrelatie met Turkije te verbeteren.

“Nederland en Turkije zijn belangrijk voor elkaar als handelspartners. We hopen ons in te kunnen spannen deze relatie te verbeteren”, aldus Sigrid Kaag, Nederlands minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, in een exclusief interview met Anadolu Agency.

Na een vergadering op 11 september in Ankara van het Joint Economic Trade Committee (JETCO),een commissie uit de beide landen, zei ze: “We hadden een uitstekende en vruchtbare dag, waar zowel Nederlandse ondernemers als Turkse bedrijfsleiders goed vertegenwoordigd waren.” Volgens haar was de vergadering “precies” bedoeld om mogelijkheden te onderzoeken, uitdagingen te bespreken, zakelijke overeenkomsten te tekenen en om sterkere bilaterale banden na te streven. Over de vraag of ze meer handel naar Turkije zou stimuleren, zei ze dat haar ministerie ernaar streeft de markt voor Nederlandse bedrijven uit te breiden op een duurzame manier. “Maar we hebben geen bepaald streefdoel voor de handel met land A of land B”, legde ze uit. “Wij promoten onze bedrijven. Het is uiteindelijk hun taak om te investeren en om met onze steun vooruit te komen.”

Volgens het Turkse bureau voor statistiek TurkStat werd er vorig jaar voor 8 miljard dollar handel gedreven tussen Nederland en Turkije. Turks minister voor handel Ruhsar Pekcan liet op de JETCO-vergadering woensdag weten dat hij dat cijfer in een eerste fase wilde optrekken tot 10 miljard dollar.

Volgens het Turkse ministerie voor industrie en technologie is Nederland de grootste investeerder in de Turkse economie. In de periode tussen 2002 en 2019 werd er vanuit Nederland 24,6 miljard dollar in Turkije geïnvesteerd.

Hurriyet