Nurettin Yildiz

Nurettin Yildiz, een Turkse theoloog, gaf een choquerend antwoord op één van de vragen van zijn volgers.

“Als ik mijn rijbewijs haal en een auto bestuur, zou dat dan religieus verboden zijn?”, was de vraag die hij kreeg op social media.

Hij antwoordde dat vrouwen die een auto besturen de morele waarden kunnen aantasten en dat het religieus niet gepast is dat ze meer dan 90 kilometer afleggen in hun eentje.

Het is niet de eerste keer dat Yildiz negatief in het nieuws komt. Eerder werd hij bekritiseerd omwille van uitspraken zoals; “Vrouwen moeten dankbaar zijn voor geweld” en “6-jarigen kunnen trouwen.” Omwille van deze uitspraken werd hij fel bekritiseerd op social media door zijn volgers.

Eén van zijn vrouwelijke volgers stelde de vraag of het religieus gepast is indien een vrouw een auto bestuurt. Yildiz antwoordde dat het besturen van een voertuig voor beide geslachten toepasselijk is in een samenleving. Maar als de omgeving waarin de vrouw zich bevindt een gevaar kan vormen voor haar kuisheid en gezondheid, zoals een oorlogsomgeving, is het religieus niet gepast dat een vrouw lange afstanden in haar eentje aflegt.

Yildiz vermeldde dat het op religieus vlak niet toegestaan is dat een vrouw een afstand van meer dan 90 kilometer zelfstandig aflegt.

Met betrekking tot fiqh, dat wil zeggen met betrekking tot de bepalingen van onze religie, vormt het een probleem als een vrouw achter het stuur zit en meer dan 90 kilometer aflegt zonder haar echtgenoot, vader of broer aan haar zijde. Dit heeft de profeet als verboden opgelegd. Het is ook niet gepast dat meerdere vrouwen samen deze afstand afleggen.

De theoloog ontving veel kritiek op zijn uitspraken.

Bron: cumhuriyet.com.tr

I.Y.