Beledigt de Netflix-serie ‘13 Geboden’ Atatürk en Erdoğan?

Netflix, een film- en serieplatform, ondervindt al langere tijd moeilijkheden in Turkije. Het platform riskeert het om een verbod op te lopen in het land, en met de komst van de serie ‘13 Geboden’ wordt de situatie er niet beter op. De serie beledigde de oprichter van de Turkse republiek, Atatürk, en de huidige president van het land, Erdoğan. Dat is althans wat er “beweerd” wordt.

13 Geboden

Het verhaal draait om een 17-jarig meisje, Esma, uit een Turks gezin dat in België woont. Volgens het scenario is Esma verloofd met haar neef. Desondanks zou ze een relatie hebben met een Belgische jongen. Wanneer ze sterft blijkt dat ze drie maanden zwanger was. Ferhad, een moordenaar, komt op verzoek van zijn neven en zus van Istanbul naar België. Esma en haar moeder komen samen met Ferhad en zijn neven in een huis. Daar wordt Esma vastgebonden door haar verloofde en vervolgens wordt ze koelbloedig vermoord door haar nonkel.

Haar moeder vertelt tijdens de ondervraging van de politie dat ze regelmatig naar de moskee gaat en dat ze met haar andere dochter in de moskee was toen de moord werd gepleegd. Moorddetective Peter en politie Vicky onderzoeken vervolgens de connecties van Ferhad om verdere informatie te verstrekken.

 

In de serie komt de moordenaar samen met Atatürk en Erdoğan in het beeld, wat veel reacties uitlokte bij het publiek.

De serie wordt geregisseerd door Maarten Moerkerke. De rollen worden vervuld door onder andere Dirk van Dijck, Bert Haelvoet, Line Pille en Gökhan Girginol. ’13 Geboden’ is in België in 2018 van start gegaan.

Bron: tr.euronews.com

I.Y.