Links: Ahmet Altan Rechts: Mehmet Altan (beiden vooraanstaande kritische intellectuelen)

Zo’n 40 prominente academici en auteurs van over de hele wereld sporen de Turkse overheid aan om een einde te maken aan wat zij een ‘vervolging van de eigen schrijvers en professoren die een andere mening hebben’ noemen.

In een open brief dat vrijgegeven werd op 11 september, riepen academici en auteurs waaronder Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en de Britse Booker Prize-winnaar  John Berger, hun aanhangers aan te protesteren tegen wat ze een ‘vendetta’ van de Turkse overheid tegen haar grootste denkers noemen.

Mislukte coup

Ze zeggen dat de mislukte coup van 15 juli niet gebruikt mag worden als voorwendsel om een “klopjacht op McCarthy-wijze” te houden. Ze zeiden dat voornamelijk de aanhouding van auteur Ahmet Altan en zijn broer Mehmet Altan, een professor economie, vanwege het sturen van subliminale berichten om putschisten op te ruien op een tv-show de nacht voor de coup, verontrustend was.

Verdedigers van de vrije meningsuiting

“Wij schrijvers, academici en verdedigers van de vrije meningsuiting, zijn in het bijzonder verontrust vanwege een collega die we kennen en respecteren en aangehouden werd onder de regels van de noodtoestand”, stond er te lezen in de brief. “Journalisten zoals Sahin Alpay en Nazli Ilicak en schrijver Asli Erdogan zijn bekende verdedigers van democratie en tegenstanders van militarisme en elk ander soort van tirannie.

“Daarom roepen we de Turkse regering op om haar vervolging van prominente schrijvers stoppen te zetten en de vrijlating van Ahmet en Mehmet Altan en andere collega’s die vals beschuldigd werden, te versnellen.”

Hurriyet