President Recep Tayyip Erdogan heeft gezworen om van Turkije een “wetenschapsparadijs” te maken.

“In de komende periode zullen we Turkije omvormen tot een centrum voor wetenschap en technologie. Deze ontwikkeling betekent ook dat de as van de beschaving zich zal verspreiden en het vuur zal ontvlammen,” zei Erdogan tijdens de herdenkingsdag van de overleden academicus Fuat Sezgin.

Als men de wetenschap waardeert, moet het pad ernaar worden geopend, haalde Erdogan aan. Hij voegde toe dat de regering moest strijden tegen de “onverdraagzaamheid van het oude tijdperk”.  Hij identificeerde het als een strijd tegen de “koloniale intellectuelen”.

“Hoewel we deze mentaliteit niet volledig hebben geëlimineerd, is het een feit dat we het scala aan wetenschappelijke studies zo veel mogelijk blijven uitbreiden. Turkije heeft dankzij deze inspanningen meer interesse gekregen in de sociale wetenschappen, met name geschiedenis, cultuur, kunst en literatuur,” klonk het verder.

Fuat Sezgin

Erdogan zei dat Sezgin destijds werd ontslagen van de universiteit van Istanbul, waarna hij naar Duitsland verhuisde. Zijn werk werd er fel gewaardeerd.

Sezgin publiceerde een belangrijk deel van zijn werken, die uniek zijn in termen van de geschiedenis van de islamitische wetenschap en technologie, in het Duits. Deze werken zijn bovendien ook gepatenteerd in de Duitse geschiedenis.

Erdogan zei dat Sezgin destijds niet welkom was in Turkije vanwege zijn “islamitisch getinte” studies.

“Als hij de Romeinse of Byzantijnse geschiedenis had bestudeerd, niet de islam, zou hij voor de rest van zijn leven verbonden zijn geweest aan de universiteit van Istanbul,” haalde president Erdogan aan.

Sezgin is een bekende Turkse oriëntalist en wetenschapshistoricus. Hij was de oprichter en langdurig directeur van het Instituut voor de Geschiedenis van de Arabisch-islamitische Wetenschappen aan de J.W. Goethe Universiteit in Frankfurt.

Hurriyet

O.A