Foto: Muhammet Oktay, schepen voor Groen in Houthalen-Helchteren.

HOUTHALEN-HELCHTEREN – “De houding van een aantal politici vind ik kwalijk”, zegt politicus Oktay die reageert op alle heisa in de media over de Ramadan.

“Een verkozen politicus ongeacht van welke partij moet zich naar iedereen toe verzoenend opstellen. Politici viseren de moslimgemeenschap en andere politici-collega’s met een moslimachtergrond en vallen hun aan op basis van hun geloof. Dat zien we ook vaak terugkomen bij de verkiezingen, zeker nu het samenvalt met de Ramadan. Velen zijn dit beu en pikken dit niet meer. Ikzelf ook niet”, vertelt Muhammet Oktay, schepen voor Groen in Houthalen-Helchteren.

“Integratie koppelen aan religieuze beleving is fout”

“Er wordt vaak gesproken over integratie en dat wordt dan gekoppeld aan de islam. Dat is verkeerd. Geloof heeft niets te maken met integratie. Geloof is een vrije keuze en een basisrecht van ieder mens en dat moet men nu eenmaal accepteren. Religie is wat mij betreft een privé-aangelegenheid. Mijn godsdienst mag anderen geen beperking opleggen. Maar anderzijds, en dit wil ik toch even benadrukken, mag een ander individu mij niet belemmeren in mijn beleving van de godsdienst”, gaat Oktay verder.

“Als ik toch even kritiek zou mogen geven op de moslimgemeenschap. Ik denk dat ze zich nog meer moeten openstellen naar de andere gemeenschappen en de samenleving. Daar zouden wij allemaal nog een tandje moeten bijsteken. Zo spoor ik ouders aan om hun kinderen in te schrijven voor naschoolse activiteiten. Dit zorgt voor een betere samensmelting van leefwerelden en ervaringen”, vertelt Muhammet Oktay.

“Men wil mensen in hokjes plaatsen en hun etiketteren. Wij tegen hun. Zij tegen ons. En daar ben ik bang voor. Dat proces wil ik tegenhouden, niet alleen als mens, maar ook vanuit de politiek. We moeten een draagvlak creëren voor een gezonde maatschappij. Dat doen we door te verbinden met elkaar en te zoeken naar gemeenschappelijke punten. Ik spoor ook altijd mensen aan om het gesprek aan te gaan met iedereen, ongeacht je afkomst of religie. Het is alleen zo op die manier dat we meer begrip voor elkaar kunnen hebben. Door elkaars leefwereld binnen te treden en de dialoog aan te gaan.”

Positieve ontwikkelingen

“Anderzijds zie ik ook positieve ontwikkelingen in onze maatschappij. Velen reiken nu ook de hand uit naar de islamitische gemeenschap. Zo doen collega’s van bij mij op het werk voor een dag mee met de Ramadan. Als ik ze tegenkom krijg ik positieve reacties zoals ‘veel respect voor wat jullie doen tijdens de Ramadan’.