Turkse moskee van Houthalen-Helchteren onder verhoogd toezicht geplaatst

De Yesil Camii moskee van Houthalen-Helchteren staat onder een verhoogd toezicht. Een maand geleden kwam deze in opspraak, na homofobe uitspraken van de imam.

Vlaanderen wou de erkenning van de moskee intrekken, maar de gemeente en de provincie vonden dat te ingrijpend, omdat de samenwerking met de moskee tot dan altijd erg goed verliep.

De betrokken imam heeft intussen het land verlaten en de moskee krijgt een tweede kans.

“Ze hebben een engagement ondertekend waarin ze zich afzetten tegen elke vorm van haat, discriminatie of het oproepen ervan ten aanzien van mensen uit de holebigemeenschap”, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

“Ze hebben zich geëngageerd om samen met de burgemeester een vertrouwenspersoon aan te stellen die binnen die gemeenschap rond seksuele diversiteit gaat handelen. Verder hebben ze hun lokale gemeenschap opgeroepen om zich te verzetten tegen haat en discriminatie.”

In september wordt een nieuwe Vlaamse informatie- en screeningsdienst opgericht, die zal controleren of de moskee zich ook houdt aan de gemaakte afspraken.

Bevel om grondgebied te verlaten

De Turkse imam die eerder dit jaar een bevel kreeg om het grondgebied te verlaten vanwege homofobe uitspraken op sociale media is uit ons land vertrokken. Dat heeft staatssecretaris Sammy Mahdi voor Asiel en Migratie gezegd.

Staatssecretaris Sammy Mahdi voor Asiel en Migratie antwoordde vrijdag op een vraag van parlementslid Annick Ponthier (Vlaams Belang).

De Dienst Vreemdelingenzaken kreeg in oktober 2020 een aanvraag om de verblijfs- en arbeidsvergunning van de imam in kwestie, van de Yesil Camii-moskee in het Limburgse Houthalen-Helchteren, te verlengen.

Daarop voerde de DVZ een onderzoek uit, waaruit bleek dat de betrokkene de openbare orde of de nationale veiligheid kan schaden, stelde Mahdi eind januari.

Het bevel om het grondgebied te verlaten werd op 27 januari aan het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren overgemaakt. Wie zo’n bevel krijgt, heeft in principe 30 dagen de tijd om er gevolg aan te geven. Gebeurt dat niet, dan wordt de betrokkene gedwongen uitgewezen.

Mahdi benadrukt: “Wie geen respect toont voor de LGBTI-rechten heeft geen plaats in onze samenleving. Er zijn rode lijnen die niet overschreden kunnen worden.”

Bron: Belgische media