Op de vraag hoe de toenemende armoede in het district Dilovası van Kocaeli moet worden aangepakt, veranderde AKP-burgemeester Hamza Şayir abrupt van gespreksonderwerp en richtte hij zijn pijlen op LGBTI-personen.

Temidden van berichten dat in 2020 ongeveer 2.000 mensen uit het district naar Canada zijn vertrokken, zei Şayir: “Het schijnt dat er zoveel homo’s in Dilovası waren, maar we waren ons niet bewust [van hen]. Ze zeggen ‘Wij zijn homo’s’ om asiel aan te vragen.”

Een burgemeester van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) beantwoordde een vraag over de toenemende armoede in de stad door zijn toevlucht te nemen tot een homofoob discours.

Het incident deed zich voor tijdens een vergadering van de gemeenteraad van het district Dilova van Kocaeli op 7 december.

Toen AKP-burgemeester Hazma Şayir een toespraak hield over de investeringen in het district, zei raadslid Turan Tekgül van de islamistische Gelukzaligheid-partij dat de bewoners getroffen waren door armoede en in de rij stonden om voedselhulp te krijgen.

“U geeft veel zogenaamd goed nieuws, maar de mensen in Dilovası hebben honger; ze staan in de rij voor brood; wat kunnen we hieraan doen?” vroeg Tekgül.

In antwoord daarop begon Şayir over de braindrain die Dilovası verlaat voor kansen in het buitenland, te midden van berichten dat alleen al in 2020 ongeveer 2.000 mensen het district hebben verlaten voor Canada.

“Het schijnt dat er zoveel homo’s in Dilovası waren, maar we waren ons niet bewust [van hen].

Ze zeggen ‘Wij zijn homo’s’ om asiel aan te vragen. Ze zeggen: ‘Er is een aanval op onze seksuele rechten en we kunnen daar [in Dilovası] niet rondkomen,'” zei Şayir, in een duidelijke poging om het onderwerp van het gesprek te veranderen en de LGBTI-gemeenschap in een haatzaaiende toespraak aan te pakken.

Hoewel er geen officiële cijfers zijn, is Turkije afgegleden op de LGBT-rechtenindex die wordt gepubliceerd door de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA).

Vorig jaar stond Turkije op de 48e plaats van de 49 landen die de ILGA in haar Eurazië-regio telt.

Er is een zichtbare toename van haatdragende retoriek tegen de LGBTI+-gemeenschap door regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van religieuze instellingen op hoog niveau in Turkije.

Bron: Turkse media