Links: Hamas-leider Rechts: Erdogan

De Turkse President Recep Tayyip Erdoğan zei dat hij de Palestijnse militanten Hamas niet als terroristen beschouwt. Hiermee herhaalt hij zijn opmerkingen van een ruzie op Twitter met de Israëlische Premier Benjamin Netanyahu. Hamas heerst over de Gazastrook.

Erdoğan: “Hamas is een weerstandsbeweging”

“Onze steun aan de weerstand van de Palestijnen maakt hen van streek. Maar ik beschouw Hamas niet als een terreurorganisatie. Hamas is een van de weerstandsbewegingen die de bezette Palestijnse gebieden willen bevrijden. Mijn reactie op de tweet van Netanyahu moeten hen ontzet gemaakt hebben,” aldus Erdoğan tijdens zijn officieel bezoek aan Londen.

De woordenwisseling volgt op de dood van 60 Palestijnen aan de hand van de Israëlische troepen. De Palestijnen waren aan het protesteren tegen de opening van een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op 14-15 mei.

Netanyahu: “Preek niet over moraliteit tegen ons”

“Erdoğan is een van de grootste ondersteuners van Hamas. Er is geen twijfel dat hij goed op de hoogte is van hun terreur en slachtingen. Ik stel voor dat hij niet over moraliteit preekt tegen ons,” aldus het officiële account van de Israëlische Premier.

Erdoğan: “Netanyahu, lees de 10 geboden.”

Het Twitteraccount van Erdoğan reageerde als volgt.

“Netanyahu is de Premier van een staat der Apartheid, die weerloze mensen hun land heeft bezet gedurende meer dan 60 jaar in overtreding van besluiten van de Verenigde Naties. Hij heeft het bloed van Palestijnen aan zijn handen en kan zijn misdaden niet verbergen door Turkije aan te vallen. Wil je een les in humaniteit? Lees de 10 geboden.

Geen terreurorganisatie

Een herinnering voor Netanyahu: Hamas is geen terreurorganisatie en Palestijnen zijn geen terroristen. Het is een weerstandsbeweging die het Palestijnse thuisland beschermt tegen een imperialistische macht. De wereld is samen solidair tegenover het Palestijnse volk en tegen de verdrukkers,” aldus de boodschap.

Hurriyet

S.V.