Turkse lira nadert 14 dollar na nieuwe toespraak Erdoğan

De wisselkoers van de Turkse lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar is gisteravond (30 november) verder gedaald na het live interview van president Recep Tayyip Erdoğan met de staatszender TRT.

Erdoğan beschreef wat hij “een nieuw economisch model” noemde en zei: “We weigeren het beleid van het aantrekken van warme geldstromen met hoge rentetarieven. We zullen de productie en de export ondersteunen met lagere rentetarieven.”

“De rente is de oorzaak, de inflatie is het gevolg,” zei hij, zijn onconventionele theorie herhalend.

“We zijn momenteel de rente aan het verlagen en hopelijk zullen we de inflatie ook zien dalen.”

De Turkse centrale bank heeft de beleidsrente drie maanden op rij verlaagd en voor december worden verdere renteverlagingen verwacht.

Na het interview op dinsdagavond verloor de lira tot wel 8 procent tegenover de dollar.

Een dollar was bijna 14 lira waard, terwijl een euro ongeveer 15,30 lira opleverde. Aan het begin van deze week kreeg je voor een euro nog 14 lira en halverwege november waren dat er 12.

De bestuurders verlaagden de rente de laatste maanden al enkele keren, wat tot een koersval van de lira ten opzichte van de dollar en euro leidde.

Juist omdat Turkije veel energie importeert en ook veel leningen in die valuta heeft staan, verzwakt die koersval de economie.

Burgers hebben het ook zwaar nu de inflatie al een tijdlang rond de 20 procent ligt. Zij kunnen veel minder met hun salaris. Bovendien heeft Turkije door de coronapandemie ook klappen gekregen. Zo is de toeristische sector zwaar getroffen.

Erdoğan zal vandaag spreken op de vergadering van de parlementaire groep van zijn Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

De lira heeft sinds het begin van het jaar meer dan 45 procent aan waarde verloren en 29 procent in waarde alleen al in november.

Bron: Hürriyet