Turkse politici hebben op 16 juni hun steun geuit voor de invoering van een nieuwe wet. Deze wet moet geweld tegen zwerfdieren voorkomen. De aanleiding is de gruwelijke moord op een pup, hetgeen verontwaardiging in het hele land teweegbracht.

De pup werd op 13 juni door voorbijgangers in het Sapanca-district in de provincie Sakarya gevonden. Het dier vocht voor zijn leven omdat vier van zijn poten waren afgehakt. De lokale bevolking had de hond laten opnemen in het ziekenhuis, maar twee dagen later bezweek het dier aan zijn verwondingen ondanks een noodoperatie in Istanbul.

Dr. Berktuğ Çiftçi, die de hond opereerde, zei dat zijn poten waren afgesneden met een bijl of met een soortgelijk, door de mens gemaakt instrument.

De dood van de pup veroorzaakte publieke verontwaardiging. Duizenden mensen deden op sociale media een oproep aan de autoriteiten om de verdachte aanvaller op te sporen en te straffen.

Gemeentebestuur van Sakarya

De lokale politie, het gemeentebestuur van Sapanca en het gemeentebestuur van Sakarya mobiliseerden gezamenlijk hun troepen om de persoon te identificeren.

“De pijn en dood van deze pup werd veroorzaakt door een zogenaamde mens. We zullen er alles aan doen om hem te vinden”, zei Yasin Yilmaz, de voorzitter van de Gemeenschap voor Zwerfdieren (SOHAYKO) via Twitter op 15 juni.

İrfan Balkanlıoğlu, de gouverneur van Sakarya, kondigde op 16 juni echter aan dat het nog niet duidelijk was of het incident het resultaat was van een opzettelijke aanval of dat het een ongeluk was.

“Onze eerste bevindingen suggereren dat een zwaar voertuig mogelijk de voeten van de hond heeft afgehakt. Maar zelfs indien de bestuurder in kwestie de hond niet had gezien, zullen we toch het nodige doen. Hij had er zeker van moeten zijn dat er geen levende wezens in de buurt waren toen hij het voertuig gebruikte. We onderzoeken het probleem nog steeds,” voegde de gouverneur eraan toe.

Ook Turkse politici hebben zich betrokken bij de zaak. Verschillende van hen pleiten voor zwaardere straffen in gevallen van geweld tegen zwerfdieren.

Hurriyet

B.L.J.