Travis Fimmel is een Australische acteur en voormalig fotomodel. Hij is bekend voor zijn rol als Ragnar Lothbrok in de serie Vikings

Jakub Kumoch, Pools ambassadeur in Turkije, was op 18 september in Istanboel.

Daar bezocht hij de archeologische site van Bathonea in het district Avcılar, waar onlangs sporen van Vikingen zijn teruggevonden.

Volgens Kumoch trokken de Vikingen vanuit Polen naar Bathonea, en daarom zegt hij dat Polen bereid is om verdere opgravingen in Avcılar te steunen.

Tussen de 9de en de 11de eeuw was Bathonea vermoedelijk een havenplaats. De nederzetting werd dit jaar ontdekt door een archeologisch team onder leiding van Şengül Aydıngün, verbonden aan de universiteit van Kocaeli. Tegelijk ontdekte het team ook aanwijzingen voor enkele aardbevingen tussen de 6de en de 11de eeuw.

Bathonea Arkeolojik Kazı Alanı

Kumoch werd rondgeleid door professor Blazej Stanislawski, autoriteit in Byzantijnse en Vikinggeschiedenis. De professor bevestigde dat er bij de opgraving duidelijke bewijzen zijn gevonden van de aanwezigheid van de Vikingen.

Zo werd er een kruis uit amber gevonden, een materiaal dat in die tijd alleen uit Noord-Europa kwam, en een halsketting in de vorm van ouroboros, een symbool van de legendarische Noordse held Ragnar Lodbrok.

Foto: Jakub Kumoch bezoekt Bathonea, een archeologische nederzetting in het district Avcılar, Istanboel, 18 september 2020.

De Vikingen arriveerden in de vroege 10de eeuw in het Byzantijnse rijk. Ze kwamen er terecht als huurlingen, en werden de Varangiaanse Garde genoemd. Ze waren elite-lijfwachten voor de Byzantijnse keizers.

K.L.

(Bron: Sabah)