De Turkse oppositiepartij CHP heeft de aanslagen van dit weekend veroordeeld en benadrukte in een verklaring dat de PKK haar objectieven nooit zal bereiken door het gebruik van misdaad en geweld.

“De overheid moet de aanslagen niet alleen veroordelen maar concrete maatregelen nemen,” zeiden de Kamerleden in een verklaring. De raad van bestuur van de Turkse oppositiepartij CHP, kwam gisteren bijeen om de bloedige aanslagen nabij het Beşiktaş stadion te bespreken. De Kamerleden benadrukten dat de regering haar veiligheidsmaatregelen dringend moet onderzoeken.

Partijleider van de CHP: Kemal Kılıçdaroğlu
Partijleider van de CHP: Kemal Kılıçdaroğlu

26 bomaanslagen in Turkije sinds 2015

De CHP is voorstander van een parlementaire onderzoekscommissie om lacunes in het veiligheidsbeleid te onderzoeken: “Tot onze grote spijt zijn er sinds 5 juni 2015 zesentwintig bomaanslagen geweest waarbij in totaal 395 personen zijn omgekomen en 2941 gewonden vielen. Dit is het resultaat van het onvermogen van de AK-partij om een concreet, effectief en duurzaam veiligheidsbeleid te ontwikkelen,’ zeiden de Kamerleden in een gezamenlijke verklaring.

Onderzoek naar het beleid van Turkse veiligheidsdiensten

De Kamerleden eisen een grondig onderzoek naar de zwakheden in het veiligheidsbeleid zodat men makkelijker de daders van de aanslagen kan identificeren. Volgens de partij moeten ambtenaren die hun taken hebben verwaarloosd, ontslagen worden en moeten de nodige stappen ondernomen worden zodat zulke incidenten zich in de toekomst niet meer kunnen herhalen: “Aangezien er tijdens de laatste 18 maanden, acht terroristische aanslagen in Istanbul zijn geweest, is het duidelijk dat ons veiligheidsbeleid ontoereikend is. Na de aanslagen zijn er geen effectieve en concrete stappen genomen om terroristische aanvallen te voorkomen. Als dusdanig zijn zij de vragende partij voor een onderzoek naar de maatregelen die het ministerie van Binnenlandse Zaken, de gouverneur van Istanbul en de veiligheidsdiensten van de stad al dan niet hebben genomen,” voegde de verklaring hieraan toe.

Hürriyet.