Vrouwelijke PKK-terroristen vierden afgelopen donderdag de overwinning tegen Daesh in Raqqa (Syrië). Ze stonden daarbij onder een vlag met de afbeelding van PKK-leider Abdullah Öcalan volgens Ronahi TV, een Koerdische televisiezender.

De PKK hernam haar bijna 40 jaar lange gewapende campagne tegen de Turkse staat in juli 2015. Ze wordt beschouwd als een terroristische organisatie door de V.S. en de E.U.

PKK-leider Öcalan zei in een interview met het Iraakse televisienetwerk Zelal in 2013 dat hij “de PYD (Democratische Uniepartij) heeft gesticht net zoals het PJAK (Partij voor een vrij leven in Koerdistan).” Het PJAK is de Iraanse tak van de terroristische groepering. Het heeft banden met de KCK (Groep van Gemeenschappen in Koerdistan), koepelorganisatie voor de gewapende terreurgroep PKK.

De SDF, de door de V.S.-gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten, heeft sinds juni gevochten in Raqqa met Daesh. SDF wordt voornamelijk geleid door de PYD, de Syrische partner van de PKK, en de gewapende zusterorganisatie YPG (Volksbeschermingseenheden).

De val van Raqqa is een grote nederlaag voor Daesh, dat zijn zelf vormgegeven Islamitisch Kalifaat op regelmatige basis zag krimpen sinds vorig jaar. Daesh nam Raqqa over in januari 2014. De stad ligt aan de rivier Eufraat. Daesh transformeerde de stad in het epicentrum van de brute heerschappij van het zelfuitgeroepen kalifaat.

Sabah