Salih Kaplan, ook bekend onder zijn oorlogsnaam 'Soro' en de terroriste Hacire Tanhan alias Zinnarin, zijn woensdag geëlimineerd geweest tijdens gevechten met de Turkse veiligheidstroepen. Dit heeft plaatsgevonden in het kader van de operaties van de anti-terreureenheden.

De Turkse veiligheidsdiensten hebben twee prominente PKK-terroristen in de Mardin provincie uitgeschakeld. Onder één van hen, Salih Kaplan, die een premie van 400.000 euro op zijn hoofd had staan voor zijn overlevering aan de Turkse autoriteiten. De gouverneur van Mardin liet dit woensdag weten in een verklaring.

Salih Kaplan, alias Soro en terroriste Hacire Tanhan (alisas Zinnarin) zijn geëlimineerd geweest nadat zij een offensief waren begonnen tegen de Turkse veiligheidsdiensten. Dit gebeurde in kader van een grote opruimactie die opgezet werd om terroristen op te pakken en te vervolgen.

De verklaring van de gouverneur meldde ook dat beiden in het bezit waren van oorlogswapens, explosieven en documenten van de terreurorganisatie. Er werd ook 4.000 euro en 10 kilogram cannabis in beslag genomen op de schuilplaatsen van de terroristen.

Terrorist van de “blauwe categorie”

Kaplan, was gelabeld als een terrorist van de “blauwe categorie”, de categorie van de meest gezochte terroristen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken labelt terroristen in kleurencategorieën, naar de graad van dreiging die zij voor de staat vormen.

De PKK staat opgelijst als een terreurorganisatie in Turkije, maar ook in de VS en de EU. Deze terreurorganisatie heeft sterke banden met de YPG, die momenteel grote delen van het noorden van Syrië bezet. De PKK begon een offensief tegen de Turkse staat in juli 2015.

Tot op heden zijn er al 800 leden van het veiligheidspersoneel vermoord geweest en 300 burgers. Aan de andere zijde zijn er al meer dan 10.000 terroristen uitgeschakeld of aangehouden in kader van anti-terreur operaties.

Sabah