Er zijn een paar tips waar u rekening mee mag houden voordat u aan uw reis begint naar Turkije. Deze tips zullen u stress besparen, zodanig dat u meer tijd krijgt om van uw reis te genieten.

1. Transport van en naar de luchthaven

Taxi’s zijn niet uw enige optie wanneer u de luchthaven verlaat of wanneer u ernaar terugkeert. Er zijn meerdere ‘shuttlebus’ diensten aanwezig over het hele land. Dit zijn busdiensten die rechtstreeks van de luchthaven naar de stad rijden en dit voor een veel betere prijs dan de taxi’s.

2. Telefooncommunicatie

U kan uw gsm probleemloos gebruiken voor 120 dagen. Indien u langer blijft, zal u uw gsm moeten laten registreren. Op de luchthaven kan u altijd terecht bij een operator om een tijdelijke kaart te kopen voor uw verblijf in Turkije.

3. ‘Istanbul-kaart’

De ‘Istanbul-kaart’ is een chipkaart die u kan gebruiken voor het openbaar vervoer. Deze is zeer makkelijk te herladen en is ideaal voor iedereen die door Istanbul heen wil trekken, zonder afhankelijk te zijn van taxi’s. Het is gebruiksklaar voor bussen, metro’s, ferry’s, trams en treinen. Zo kan u al enige tijd op voorhand registreren voor de Istanbul-kaart online of hem aanschaffen aan het stationsloket.

4. De ‘Museum-pas’

Als u van plan bent om de talloze museums te gaan bezoeken, dan raden wij u zeker aan om de ‘Museum-pas’ aan te schaffen. Met deze kan u elk museum gratis bezoeken gedurende vijf dagen. Istanbul is bekend voor haar zeer grote aanbod aan museums. De termijn op de pas begint pas te lopen vanaf uw eerste museum bezoek en laat u toe, voor een forfaitaire prijs, alle museums te bezoeken zonder enige extra opslag.

5.Geldzaken en muntwissel

De munteenheid van Turkije is de Turkse lira. Eens aangekomen op de Turkse bodem, kan u altijd uw geld omwisselen in Turkse lira’s in elk wisselkantoor op de luchthaven. U zou er nochtans goed aan doen om niet uw volledig toeristenvermogen in haar geheel om te zetten. Er zijn ook kantoren in de stad, die de wissel waarborgen tegen scherpere prijzen. Banken en zelfs juweliers doen ook mee aan muntwissel.

Indien u wat haastiger te werk wilt gaan, kan u altijd uw geld afhalen en omwisselen aan de talloze bankautomaten. In dat geval doet u er het best aan om uw thuisbank hierover vooraf in te lichten.

6. Klederendracht

Turkije is een land, waar de overgrote meerderheid, moslim is. Er is dan ook een deel van de vrouwelijke bevolking die een hoofddoek draagt. Indien u naar het oosten van het land trekt, zal u het meer conservatieve Turkije leren kennen. Geen zorg is gebaat, aangezien u toegelaten wordt u aan te kleden hoe het u bevalt, niet te vergeten dat Turkije een zeer tolerant land is. Echter wanneer u een moskee betreedt, raden wij u aan om de traditie te respecteren en uw schoenen uit te doen, aangezien de moskee bekleedt is met tapijten en het vereist is voor hygiënische redenen.

7. Het lekkere eten

De lokale gerechten zullen ongetwijfeld op uw ‘bucket list’ staan, wanneer u naar Turkije trekt. Echter moet u er rekening mee houden dat u in Turkije geen spek op de ontbijttafel zal zien. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit; tomaten, komkommers, een uitgebreid aanbod van kazen, olijven, broodjes, hardgekookte eieren, sucuk (Turkse worst), gebakjes, bladerdeeg, yoghurt, fruit en omeletten.

Simit, de Turkse sesam bagel en de verse vis broodjes zijn gerechten die u zeker eens moet geprobeerd hebben. Wanneer u in een restaurant gaat eten, is het u aangeraden om altijd de rekening na te kijken, zodanig dat u niet verkeerdelijk betaalt. Indien u de service goed vindt naar uw standaard, mag u altijd het personeel een fooi geven.

8. Autoverhuur

Zolang u in het bezit bent van een paspoort en een rijbewijs, wordt het huren van een auto u zeer gemakkelijk gemaakt. U moet dus niet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs, een rijbewijs uit uw thuisland is voldoende. Wij raden u ook aan om altijd goed op te letten waar u de auto parkeert, zodat u parkeerboetes weet te vermijden.

9. Shoppen: belastingvoordeel

In de prijs van goederen die in Turkije verkocht worden, is er een taks van 18 % inbegrepen. Indien u niet in Turkije gevestigd bent, kan u de terugbetaling bekomen van die taks op de luchthaven voor u Turkije verlaat.

Sabah