links: Selahattin Demirtaş (HDP) rechts: PKK-leider Abdullah Öcalan

Abdullah Öcalan, de gevangengenomen leider van de terreurbeweging PKK, laat van zich horen. Hij is naar eigen zeggen klaar om de Koerdische kwestie in handen te nemen en “binnen de week” een einde te maken aan het decennialange conflict tussen de Turkse regering en PKK. Dat hebben zijn advocaten donderdag laten weten.

Foto: betogers dragen vlaggen met de tekst “Vrijheid voor Öcalan” tijdens een manifestatie in Straatsburg, Oost-Frankrijk. De manifestatie vond plaats op 16 februari 2019, exact 20 jaar na de arrestatie van de Koerdische leider Abdullah Öcalan, die in Turkije in de cel zit.

Öcalan is de stichter van de PKK, een groepering die al sinds 1984 rebelleert tegen de Turkse staat. In 1999 werd hij gearresteerd in Kenia. Sindsdien zit hij in de cel.

 

De PKK-leider wordt door de aanhangers van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) gezien als de enige die de sleutel in handen heeft tot het vredesproces in Turkije.

In mei hebben Öcalans advocaten hem, voor het eerst in acht jaar, ontmoet in de gevangenis. Turkije heeft de PKK-leider namelijk spreekverbod opgelegd. Woensdag ontmoetten zijn advocaten hem voor de tweede keer.

Tijdens hun gesprek heeft Öcalan gezegd dat de Koerden in Turkije geen eigen staat nodig hebben, maar eerder “een plek die recht doet aan de historische relaties tussen Koerden en Turken”.

“Ik probeer ruimte te scheppen voor de Koerden, kom, laat ons de Koerdische kwestie oplossen,” zou Öcalan gezegd hebben.

“Ik zeg dit: ik kan een einde maken aan deze conflictsituatie … binnen de week. Ik kan dit oplossen, ik heb vertrouwen in mezelf, ik ben klaar om met een oplossing te komen. Maar de staat … moet het nodige doen,” argumenteerde hij.

Bij het conflict tussen de Turkse regering en de terreurbeweging PKK, dat al sinds de jaren 1980 aansleept, vielen al zo’n 40.000 slachtoffers. Na een staakt-het-vuren dat een aantal jaar standhield, barstte de strijd in 2015 weer los. Öcalan heeft destijds een cruciale rol gespeeld bij de vredesonderhandelingen.

Het hoofdkwartier van de PKK ligt in het Qandil-gebergte, in de autonome regio Iraaks-Koerdistan. De laatste paar jaar heeft Ankara haar militaire acties tegen de groepering opgevoerd. Turkije, de EU en de VS bestempelen hen als een “terroristische organisatie”.

Op sommige plaatsen in Irak zijn de Turkse troepen tot 30 kilometer diep doorgedrongen. Ze voeren regelmatig luchtaanvallen uit op de strijders en schuilplaatsen van de PKK.

K24

S.V.R.