De oudste Turkse moskee van Anatolië ligt in wat we nu de ruïnes van Ani noemen, in de provincie Kars.

Ze werd gebouwd toen de Seltsjoekse sultan Alparslan in 1071 de Slag bij Manzikert had gewonnen. Momenteel wordt ze volledig gerestaureerd.

De restauratie wordt gecoördineerd door directoraten van het ministerie van Industrie en Technologie en het ministerie van Cultuur en Toerisme. De moskee werd in 1072 gebouwd door Ebu’l Manuçehr Bey en draagt zijn naam.

Het ontwikkelingsagentschap Serhat, dat werkt onder de koepel van het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingsagentschappen, wil de moskee behouden voor de toekomstige generaties en haar nationale en internationale erkenning een boost geven. Dat heeft het ministerie van Industrie en Technologie laten weten.

Daarom is het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingsagentschappen, samen met het Directoraat-Generaal voor Cultureel Erfgoed en Musea, bezig de moskee volledig herop te bouwen. Het gebouw onderging de voorbije jaren ook al restauraties.

Er werd een protocol opgesteld waarbij 26 ontwikkelingsagentschappen van over heel het land het restauratieproject financieel steunen.

Vanaf 26 augustus 2021 zouden er, als alles volgens plan verloopt, opnieuw gebedsdiensten kunnen doorgaan in de Ebu’l Manuçehr Bey-moskee. Die dag wordt de 950ste verjaardag gevierd van de overwinning van Manzikert.

De archeologische site van Ani ligt op de grens met Armenië. Vanaf de Vroege IJzertijd tot de 16de eeuw was ze continu in gebruik als nederzetting. Het gebied lag op de Zijderoute en was bekend als een smeltkroes van culturen, wat terug te vinden is in het urbanisme en de middeleeuwse architectuur.

Ani lag op het kruispunt van de Armeense, Georgische, Byzantijnse en Seltsjoekse culturen. Er liggen 23 geregistreerde monumenten: kerken, kloosters, moskeeën, karavanserais, baden, bruggen en molens. Er zijn ook resten te vinden van patriciërswoningen, eveneens architecturale hoogstandjes.

Bron: Sabah

S.V.R.