Brein achter staatsgreep FETÖ, gezocht door Turkije, verschuilt zich in voormalige Duitse militaire basis

Adil Öksüz, één van de meest gezochte personen in Turkije, verschuilt zich in Duitsland. Dat meldden Turkse media dinsdag. Öksüz zou het brein zijn achter de poging tot staatsgreep, van 15 juli 2016, door de Gülenistische terreurgroep (FETÖ).

Hij was ondergedoken in oude Amerikaanse militaire barakken in Heidelberg, Duitsland, volgens de Turkse omroep A Haber. De barakken werden aanvankelijk gebruikt door de NAVO, maar werden later ingericht als asielcentrum.

Daar verbleef Öksüz, samen met een aantal andere vooraanstaande FETÖ-leden die Turkije ontvluchtten toen de staatsgreep verijdeld was. Naar verluidt verbleven er zo’n 120 FETÖ-leden.

Heidelberg

Öksüz kreeg dus onderdak in het Mark Twain Village, naast de Campbell-barakken. Lang was er niets bekend over waar hij zich schuilhield. De dag dat de poging tot staatsgreep plaatsvond, werd hij gearresteerd op een militaire basis in Ankara. Een dag later echter werd hij weer vrijgelaten, wat voor veel controverse zorgde.

Daarop vertrok hij naar zijn woonplaats in Noordwest-Turkije en terstond was hij verdwenen. Maar er doken langs alle kanten geruchten op dat hij in Duitsland zou zijn. Turkije heeft verduidelijking gevraagd aan Berlijn, maar de Duitse regering wou alleen kwijt dat de zaak nog onderzocht werd.

Toevallig ligt het onderduikadres van Öksüz dichtbij de stad Speyer. Daar heeft Zekeriya Öz, een bekende parketmagistraat die ook voor FETÖ bleek te werken, zich een tijdje verscholen.

Daardoor is Turkije wantrouwig tegenover Duitsland en vermoedt dat het actief FETÖ-leden de hand boven het hoofd houdt. Volgens de Turkse media wonen de meeste FETÖ-aanhangers in Mannheim, Ludwigshafen, Speyer en Heidelberg.

Bron: Sabah

S.V.R.