Foto: Onderzoek naar Turkse YouTuber en persoon die hij interviewde

De Turkse autoriteiten stellen een onderzoek in naar YouTuber “Kendine Muhabir (de Zelfreporter)” en een anonieme persoon die hij op straat interviewde.

Volgens een bericht van de krant Birgun op 10 november, zijn beide personen door de politie opgeroepen om te getuigen.

De geïnterviewde had in het filmpje namelijk kritiek geuit op de regerende AKP.

Kendine Muhabir vroeg wat de geïnterviewde persoon vond van het ontslag van minister van Financiën Berat Albayrak, de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoğan.

Het antwoord luidde: “Albayrak neemt de juiste beslissing. Tot nu toe was Turkije een familiebedrijf. De schoonvader heeft zijn schoonzoon aangesteld als minister en zal wel achter zijn beslissing gestaan hebben. We moeten in dit land af van de dictatuur.

Toen Muammar al-Gaddafi 40 jaar geleden aan de macht kwam in Libië, kon hij niet vermoeden dat hij jaren later op straat gelincht zou worden. In Irak onderging Sadam Hussein het zelfde lot. Ook onze leider zal ooit op straat gelincht worden.”

Kendine Muhabir bevestigde op sociale media dat hij opgeroepen was voor verhoor. “Waarom moet iemand zich ongerust voelen als hij een mening van een burger hoort, ongeacht of die goed of fout is”, vroeg hij zich op Twitter af.

“Op dit moment wordt de geïnterviewde verhoord.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)