Drie studenten aan ‘de Technische Universiteit te Ankara (ODTÜ)’ werden gearresteerd wegens een affiche waarin Turks president Erdogan werd beledigd. Dat liet de hoofdaanklager weten via een schriftelijke verklaring op 7 juli.

“Een onderzoek werd gelanceerd naar een incident en drie personen werden gearresteerd”, stond er te lezen in de verklaring eraan toevoegend dat het ging om affiches die werden tentoongesteld tijdens een diploma-uitreiking van de bovengenoemde universiteit.

Vrije vertaling: ‘We hebben genoeg gewacht’. Met INCE (de naam van CHP-presidentskandidaat in het vetgedrukt in het woord YETERINCE (= genoeg)

Een aantal affiches refereerden naar de laatste verkiezingen van 24 juli die werden gewonnen door president Erdogan. De verschillende posters waren vooral kritisch op de huidige regering. Een aantal andere affiches waren pro-INCE, de presidentskandidaat voor de CHP en de grootste concurrent van Erdogan tijdens de verkiezingen van 24 juli.

Erdogan afgebeeld als acht verschillende dieren

Een van de affiches ging viraal op sociale media en ‘viseerde’ de Turkse president Erdogan. Erdogan werd afgebeeld als acht verschillende dieren, inclusief een koe, een slang en een aap met als titel ‘De wereld van Erdogan’.

Foto: De satirische magazine Penguen

De cartoon werd oorspronkelijk gepubliceerd door de populaire satirische magazine Penguen. De makers van de cartoon werden twaalf jaar geleden aangeklaagd door Erdogan, toen hij nog premier van het land was.

In kader van de vrije meningsuiting

De rechtbank van Ankara had de aanklacht in 2006 van Erdogan geweigerd. De rechtbank oordeelde toen dat de cartoon niet geïnterpreteerd moest worden als ‘een belediging’ maar moest gezien worden als ‘een expressie van vrije meningsuiting’.

Hurriyet

A.G.