De zeldzame zwarte roos, die elk jaar hordes toeristen naar het zuidelijke district van Halfeti weet te lokken, zal vanaf nu ook in serres gekweekt worden. Met dit initiatief willen de kwekers de met uitsterven bedreigde roos redden.

De befaamde roos is over heel de wereld bekend om haar kleur en mierzoete geur. De bloem werd echter ernstig bedreigd door de bouw van de Birecik dam in Halfeti, die grote stukken van de regio onder water zette.

Foto: Google Maps

Serres

Het project wil de iconische roos terug introduceren en de bloem ook op industriële schaal kweken voor verkoop. De rozen zullen gecultiveerd worden in serres waar computers zullen waken over de schaduw, bemesting, ventilatie, irrigatie, verwarming en luchtvochtigheid, zodat de bloemen optimaal kunnen groeien.

Nieuwe soorten

Het project staat onder de leiding van het Turkse bedrijf TAGEM. De voorzitter van het bedrijf, Serhan Işıkan, verklaarde dat er gebruik zal worden gemaakt van de nieuwste technologieën tijdens de kweek. Volgens Işıkan heeft het project tot doel om de roos te rehabiliteren en haar integriteit te bewaren. “We willen de bloem ook kruisen met andere rode en donkerrode rozen. Dankzij mutatie kunnen we een nieuw type zwarte roos creëren met betere kwaliteiten dan de bestaande soort. Het doel is van een nieuwe soort te cultiveren die geschikt is voor de binnen- en buitenteelt.”

Bestraling

De manager benadrukte dat er al grote vraag is in het binnen- en buitenland naar de roos. “Ons project zal in twee fases verlopen. Tijdens de eerste fase zal dankzij kruisbestuiving een nieuwe soort Halfeti roos gecreëerd worden, hierna gaan we via bestraling een veelheid aan nieuwe variëteiten creëren,” aldus Işıkan.

Commerciële bloementeelt

De Halfeti roos bloeit enkel in de lente en de herfst. Işıkan verklaarde dat zijn bedrijf dit wil veranderen, “Een van onze objectieven is om een nieuwe roos te introduceren, die heel het jaar kan bloeien, en zowel binnen als buiten gecultiveerd kan worden. Deze nieuwe variëteit moet ook geschikt zijn voor de commerciële bloementeelt in serres. In het buitenland bestaat een grote vraag naar zwarte rozen, maar we kunnen nog geen bestellingen aannemen tot het project voltooid is.”

De zwarte Halfeti roos staat ook bekend onder de alternatieve namen ‘Arabische schoonheid’ of ‘Arabische bruid’. De bloem wordt eerst rood waarna ze in de zomer volledig zwart kleurt.

Sabah