Een omstreden wettelijk artikel dat religieuze staatsofficiëlen (Müftis) toelaat een huwelijk uit te voeren en te registreren werd gelegaliseerd nadat het officieel werd goedgekeurd door President Recep Tayyip Erdogan. Het artikel werd gepubliceerd in het officiële staatsblad van 3 november.

De wet, getiteld “wetsontwerp betreffende het amendement van civiele registratiediensten en andere wetten” werd goedgekeurd in het parlement met ondersteuning van de AKP en de MHP.

De wet voor het artikel

De wet duidde voordien staatspersoneel aan van lokale gemeentes voor het vastleggen van alle huwelijken. Critici van de nieuwe regelgeving beweren dat deze nieuwe wet de weg vrijmaakt voor ongeregistreerde en onofficiële huwelijken. Daarnaast vreest men ook voor een stijging van de kinderhuwelijken. Daarnaast zou de nieuwe wet ook de seculiere principes van de Turkse burgerwet met de voeten treden. Ten slotte vreest men ook dat door de nieuwe regelgeving de burgerrechten van de vrouw in het gedrang komen, waaronder het recht tot scheiding van vrouwen en het recht tot erfenis voor vrouwen.

Doorgevoerd worden

President Erdogan beloofde in een speech op 13 oktober tijdens de parlementaire discussies dat de wet hoe dan ook zou doorgevoerd worden, of de oppositie hier nu blij mee was of niet.

Naci Bostanci, AKP politicus, verdedigt het nieuwe wetsartikel: “het wetsartikel is geen uiting van het religieuze leven maar van het civiele leven. Een müfti-huwelijk wordt gecategoriseerd als een burgerlijk huwelijk. Het huwelijk zelf en de legale consequenties zijn dezelfde dan de huwelijken die voorlopig op het niveau van de gemeentes uitgevoerd worden. Het artikel heeft ook helemaal niets te maken met de goedkeuring van kinderhuwelijken.”

Hurriyet