Chocolade producenten afhankelijk van een enkele grote producent, Turkije, hebben Italië´s Ferrero SpA op zoek gestuurd naar nieuwe leveranciers met als doel het verzadigen van de vraag naar chocolade in Oost-Canada, Chili en Australië.

De inspanningen op vlak van rekrutering van boeren voor Ferrero, een van ´s werelds grootste hazelnoot aankopers voor de productie van hun wereldbekende hazelnootpasta Nutella, een bedrijf met een netwaarde van 2,4 miljard euro, zou er wel eens kunnen in slagen van onder Turkije´s grip te geraken, onder andere door het feit dat de hazelnootsector in Turkije lijdt onder wisselvallige prijzen en nipte voorraden.

Verantwoordelijk voor 70%

Turkije is verantwoordelijk voor 70 % van de totale hazelnootproductie van de wereld, waarmee het aankopers zoals Ferrero, Kraft Heinz Co, Mondelez International Inc, en Nestle SA in een kwetsbare positie achterlaat. Pogingen tot uitbreiding worden ook ondernomen in Servië, Chili, Australië, Zuid-Afrika en V.S.-staten als New Jersey, aldus Barb Yates, een agronomist bij Ferrero in Canada.

Jaime Armengolli, eigenaar van de Chileense producent en verwerker van hazelnoot voor Agricola La Campana laat weten: “Iedereen is op zoek naar nieuwe plaatsen voor het planten van hazelnoot, de oogsten zijn goed en de kosten zijn laag. De producenten zijn zeer optimistisch.”

Adam Johnson, verhandelaar van hazelnoot in het Vrijhandelscenter, gelegen in Schotland: “Ferrero begrijpt dat het een risico is te vertrouwen op een enkele leverancier van hazelnoot.”

Onrust bij Turkse kleine boeren

Deze globale uitbreiding van de hazelnootproductie veroorzaakt echter onrust bij de Turkse kleine boeren, die bij de productie nog heel afhankelijk zijn van handenarbeid en nu al hazelnoot verhandelen tegen heel kleine winsten.

Kadir Durak, staflid van het Turkse hazelnootbedrijf Durak Hazelnoten: “De Turkse hazelnootproductie zit nu al in de problemen en zal verder aan economische draagkracht verliezen als we er niet in slagen kostefficiënter te zijn en de prijzen te drukken.”

Hurriyet